Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lupta juridică a unei românce cu Elon Musk. Cristina Bălan a fost dată afară după ce a reclamat o problemă de siguranță

Aproape că nu mai există cineva care să nu fi auzit de Elon Musk și companiile pe care le deține. Însă imaginea lui de geniu este contestată chiar de o româncă, fostă ingineră chiar la Tesla. Ea a fost dată afară de Musk după ce a reclamat o problemă tehnică la unul dintre cele mai populare modele ale brandului: Modelul S. Au urmat ani crunți pentru aceasta și procese în care a fost acuzată de furt. Cristina Bălan și-a spus povestea într-un interviu-eveniment acordat Euronews România.

Elon Musk a reușit să devină una dintre cele mai detestate personalități din lume, dar și unul dintre cei mai apreciați oameni de afaceri de pe planetă. Însă de povestea lui se leagă și destinul unei românce, fostă ingineră Tesla. Într-un interviu recent pentru BBC, aceasta a făcut o declarație șocantă: înainte de a murit, vrea să își salveze reputația pătată de Elon Musk.

Într-un interviu acordat Euronews România, Cristina a explicat cum, în ultimii ani, a ajuns de la a fi vedeta companiei Tesla, la punctul în care se judecă în instanță cu uriașa companie. Și asta doar pentru că a încercat să semnaleze o problemă tehnică ce punea în pericol proprietarii modelului S.

Cristina Bălan, fost inginer Tesla: ”Era o problemă pe care managerii mei, era greșeala lor de design, încercau să o ascundă. Nu am fost de acord pentru că am numele pe mașina respectivă. Țin atât de mult la produsul pe care l-am făcut și am lucrat la el trei ani. Nu o să accept ca Modelul S să omoare pe cineva pe stradă. Am încercat să remediez situația, dar fără succes, din păcate”.

Cristina Bălan a fost concediată și a pierdut toate acțiunile Tesla

În loc să remedieze problema, Tesla a dat-o afară pe Cristina. Ea a pierdut toate acțiunile pe care le avea garantate prin contract. Adică zeci de milioane de dolari. Dar Tesla a mers mai departe și a acuzat-o de furt.

Cristina Bălan, fost inginer Tesla: ”Sunt mai multe, dar cel mai important a fost furtul, că am furat banii companiei pentru un proiect secret, privat. Cine a citit asta și-a făcut o altă imagine despre mine, față de cine sunt eu în realitate”.

Lupta cu Tesla s-a derulat în timp ce Cristina ducea o luptă chiar mai grea cu cancerul. După ani de zile în care a lucrat cu Elon Musk, româncă spune fără să ezite că aura de geniu a proprietarului Tesla este doar o perdea de fum.

Cristina Bălan, fost inginer Tesla: ”În primul rând nu este un geniu. Și-a creat această imagine și are bani destui ca să o creeze, dar cine a lucrat cu el știe adevărul. Toată lumea din afară are impresia că Musk vine și creează lucruri și are idei și…Nu”.

Interviul în care Cristina Bălan vorbește despre lupta juridică cu Tesla, interacțiunea cu Elon Musk, dar și experiența ca avertizor de integritate în domeniul tehnologiei va putea fi urmărit marți, în cadrul matinalului Bună dimineața, România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE