Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce e „sindromul Nokia” din orașele monoindustriale. Compania care produce Ozempic, subiectul unei analize Politico

Problema orașelor monoindustriale îi preocupă tot mai mult pe economiști. O analiză a jurnaliștilor de la Politico prezintă situația orașului din Danemarca în care activează compania care produce unul dintre cele mai în vogă medicamente ale momentului: Ozempic, folosit în tratamentul diabetului. Evaluată la peste 500 de miliarde de euro, compania este acum motorul micului oraș. Dar de aici pot apărea și probleme. Economistul Cristian Păun a explicat la Euronews România despre ce e vorba.

Ce e „sindromul Nokia” din orașele monoindustriale

În teorie, orice oraș visează să fie casa unui brand, care ajunge să fie cunoscut la nivel mondial, cu cifre financiare record. În practică, însă, orașele monoindustriale pot fi periculoase pentru economia unei țări. Jurnaliștii de la Politico au analizat situația din Kalundborg, acolo unde se află producția Novo Nordisk.

Radu Hângănuț: „Economiștii au spus recent faptul că profitul și investițiile companiei din 2023 au fost percepute ca fiind unul dintre motivele principale pentru care Danemarca nu a avut probleme cu recesiunea după perioada pandemiei și motivul pentru care a putut ține dobânzile la valori foarte scăzute. Compania pregătește acum investiții de nu mai puțin de opt miliarde de euro și un plus de 1500 de angajați în perioada următoare, dar economiștii spun că economia daneză ar putea avea soarta celei din Finlanda după căderea companiei Nokia, în cazul în care cu această companie s-ar întâmpla ceva, așa cum s-a întâmplat în Finlanda, atunci când Nokia nu a reușit să facă trecerea către noua lume a smartphone-urilor”, a explicat jurnalistul Euronews România, la #TheCube.

Orașe monoindustriale există și în România. În localități precum Craiova sau Timișoara există acest risc ca economia să fie îngropată în caz că dispar firmele din industria auto. Deja în alte zone din țară problema a fost trăită, așa cum am văzut în campania Euronews, „România pierde trenul”.

Preluare campanie România pierde trenul:

„În vremurile de glorie, Cugir era orașul în care veneau la muncă oameni din toată țara.

Călin Furdui, viceprimarul Cugirului: Era o mândrie locală, ținând cont de faptul că în Cugir a funcționat mulți ani o întreprindere mecanică, cu o producție diversificată”.

Cristian Păun, analist economic: „Din păcate, PIB-ul României este concentrat în zona București-Ilfov în proporție de 60%. Asta înseamnă că tot ce înseamnă restul României nu prea se dezvoltă, bate vântul, nu are activitate economică semnificativă”.

În orașul danez Kalundborg, autoritățile deja au conștientizat potențiala problemă. Aceasta este de altfel și soluția, după cum explică analistul Cristian Păun: ca orașele să fie cât mai diverse în privința industriilor.

Cristian Păun, analist economic: „Greșeala a plecat, până la urmă, de la modul în care se face politică în România pentru că politicienii, cei care ajung liderii acestor localități - fie că vorbim de comune sau orașe mai mici sau mai mari - ar trebui să aibă pe agendă în primul rând mai puțin rondouri de flori, borduri și bolarzi, ar trebui să aibă ca și cap de listă ce investitori străini atrag eu la mine în localitate ca el să producă, să dea de muncă, pentru ca mai departe dezvoltarea să fie legată de așa ceva. Noi am legat dezvoltarea orașului de rondouri de flori”.

Potrivit Institutului Național de Statistică, cele mai afectate orașe monoindustriale ale României au pierdut în intervalul 2002-2020 mai mult de o treime dintre angajați pe măsură ce anumite industrii au dispărut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE