Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. TikTok vrea să își plătească utilizatorii. Comisia Europeană se opune: „Produce la fel de multă dependență precum țigările light”

Cum vi s-ar părea să primiți recompense financiare pentru conținutul pe care îl consumați în social media? TikTok testează opțiunea, iar ideea nu este deloc pe placul Comisiei Europene, care a deschis o investigație și cere explicații din partea companiei care administrează rețeaua de socializare.

TikTok vrea să plătească utilizatorii, care ar putea câștiga până la 1 euro pe zi. UE se opune

TikTok Lite și „țigările light”

Funcția a fost testată deja în Spania și Franța, iar pe TikTok există numeroase postări din spațiul asiatic în care utilizatorii arată felul în care funcționează TikTok Lite. În Europa, principiul este cât se poate de simplu: funcția de recompensă le „plătește” utilizatorilor echivalentul a câțiva cenți pe zi pentru a viziona conținut și pentru a interacționa cu el.

Conținutul sugerat este ales de către algoritm, iar acest lucru a stârnit imediat un val de reacții din partea autorităților europene: în esență, TikTok alege ceea ce consumă utilizatorul. Care, oricât de mult și-ar dori să câștige bani, nu poate aduna mai mult de 1 euro/zi.

Comisia Europeană a reacționat și cere explicații TikTok pentru modelul de business pe care îl aduce TikTok Lite pe piață. Termenul limită pentru a prezenta explicații este 26 aprilie, dar comisarul european Thierry Breton a luat deja poziție și compară această funcție cu dependența pe care o produc țigările light.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că social media deja produce un nivel ridicat de dependență. Recompensarea utilizatorilor cu bani doar ar crește acest fenomen, așa cum explică și Dr. Sarah Hodge, specialist în cyber psihologie, citată de BBC. 

„Este o abordare complet diferită și mult mai explicită în direcția recompensării utilizatorului. Este foarte motivant să primești recompense. Dacă cineva încearcă să reducă timpul petrecut în social media, dar există aceste recompense, va apărea un conflict”, spune ea. 

În teorie, funcția ar urma să poată fi accesată doar de către utilizatorii care dovedesc că au împlinit 18 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE