ȘTIRI EXTERNE
"Air Defender 23": NATO a finalizat cel mai important exerciţiu aerian din istoria sa
NATO a finalizat vineri cel mai mare exerciţiu de manevre aeriene menit să arate, printr-o demonstraţie de forţă în Europa Centrală şi de Est, unitatea membrilor săi, în special în faţa potenţialelor ameninţări din partea Rusiei.
Ce este o implozie, care au fost defecțiunile submersibilului Titan și ce au pățit pasagerii acestuia
Ceea ce trebuia să fie o călătorie de câteva ore, până la epava Titanicului, s-a încheiat prin moartea tuturor celor cinci pasageri ai submersibilului Titan, care a fost dat dispărut duminică, atunci când a pierdut contactul cu nava de sprijin.
Marina SUA a detectat o implozie duminică, după dispariția sumbersibilului Titan
Joi seară, un oficial înalt al Marinei SUA a spus că, după ce submersibilul Titan a fost raportat dispărut duminică, Marina a reanalizat datele acustice și a găsit o „anomalie” care era asemănătoare cu o implozie sau explozie.
James Cameron, regizorul ”Titanic”, spune că a preconizat tragedia submersibilului: ”Există o epavă lângă altă epavă din același motiv”
Regizorul de film James Cameron a declarat joi că și-ar fi dorit să fi tras mai devreme un semnal de alarmă în legătură cu submersibilul Titan, care a făcut implozie în timpul unei expediții la epava Titanicului, spunând că a considerat că designul carcasei era riscant.
Rusia a încercat să lovească barajul de la Krivoi Rog cu rachete hipersonice Kinjal, susţine un consilier al preşedintelui Zelenski
Rusia ia în calcul un atac terorist de amploare în sud-estul Ucrainei pentru a crea o "zonă sanitară" pustie, iar în acest scop a încercat să atace cu rachete hipersonice "Kinjal" barajul de la Krivoi Rog
Oficial al MAE din Moldova, despre amenințările Rusiei de a bombarda podul de la Giurgiuleşti. ”Sunt și la adresa României. Se încadrează drept crimă de război”
Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, a declarat la Euronews România că amenințările potrivit cărora militarii ruși ar putea bombarda podul de la Giurgiuleşti reprezintă un gest ”absolut inacceptabil”.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: ”Ucraina va izbândi. Moldova are o şansă să evadeze din capcana istoriei”
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, și-a exprimat convingerea că Ucraina va ”îzbândi” în războiul împotriva Rusiei și că va face parte din familia democrațiilor occidentale.
Submersibil dispărut în Atlantic, lângă Titanic. Expert: ”Orice salvare individuală la presiunea de 400 de atmosfere creează moarte instantanee”
Organizatorii expediției din oceanul Atlantic nu au luat toate măsurile de precauție pentru o scufundare cu submersibilul Titan, la adâncime de aproape 4.000 de metri, de opt ori mai mare cât cea la care operează submarinele militare.
Putin a convocat Consiliul Securității Rusiei, după ce Ucraina a lovit un pod important
Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat joi, de urgenţă, Consiliul Securităţii Rusiei, care de obicei se reuneşte vineri, după ce Ucraina a lovit un pod important care leagă Crimeea anexată de regiunea Herson, în sudul Ucrainei, ocupată parţial de trupele ruse.
Ucraina a îndeplinit doar două din cele șapte condiții necesare pentru a începe negocierile de aderare la UE
Comisia Europeană a prezentat o primă actualizare a progreselor înregistrate de Ucraina în procesul de aderare la UE. Națiunea devastată de război a îndeplinit în totalitate două dintre cele șapte condiții stabilite de Bruxelles în cadrul candidaturii Ucrainei.
Războiul din Ucraina va continua și în 2024. Avertismentul lansat de oficiali ai NATO și UE
Oficiali de rang înalt din cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi ai Uniunii Europene, specializați în afaceri externe și securitate, au estimat că războiul din Ucraina ar putea continua și în anul 2024.
Volodimir Zelenski a semnat o lege prin care interzice importul de cărţi din Rusia și Belarus
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea care interzice importul comercial de cărţi din Rusia, cea mai recentă măsură ce vizează reducerea legăturilor culturale dintre cele două ţări în urma invaziei Moscovei.
Elon Musk şi Mark Zuckerberg se declară gata să se înfrunte în ringul de arte marţiale
Patronii Twitter şi Meta, Elon Musk şi Mark Zuckerberg, s-au provocat pe reţelele lor sociale şi s-au invitat unul pe celălalt la o confruntare fizică într-o cuşcă pentru a-şi etala cunoştinţele de arte marţiale.
Belgia: Bisericile fără credincioși sunt transformate în hoteluri, magazine și cluburi de noapte
Bisericile, mănăstirile și capelele din Europa sunt din ce în ce mai goale, iar unele dintre ele chiar au fost abandonate. În Belgia, clădirile odată sacre sunt transformate în magazine, hoteluri, și cluburi.
Europarlamentar bulgar: Bulgaria şi România pot să elimine barierele vamale dacă li se refuză aderarea la spaţiul Schengen
Europarlamentarul bulgar Andrey Novakov a îndemnat joi Bulgaria şi România să elimine barierele la punctele comune de trecere a frontierei, în semn de protest dacă li se va refuza în continuare aderarea la spaţiul Schengen.
Jurnalistul american Evan Gershkovich rămâne în arest în Rusia
Un tribunal din Moscova a respins joi cererea de eliberare a jurnalistului american Evan Gershkovich, confirmând prelungirea până la 30 august a arestului preventiv al acestuia pentru acuzaţii de spionaj pe care el le respinge.
Unul dintre primii clienți ai submersibilului Titan: Scufundarea a fost amânată în repetate rânduri pentru a remedia mai multe probleme
În timp ce continuă căutările internaționale pentru o navă care a dispărut după ce a pornit în căutarea epavei subacvatice a Titanicului, un bărbat care a fost unul dintre primii clienți ai companiei a caracterizat scufundarea pe care a făcut-o la locul respectiv drept o "operațiune kamikaze".
Cum a fost salvat submersibilul Pisces III în 1973 și care sunt diferențele față de operațiunile de salvare din prezent
În 1973 un mic submersibil canadian cu două persoane la bord era ridicat la suprafață de către nava-mamă în largul coastelor irlandeze. Lucrurile nu s-au desfășurat însă conform planului.
Raport din 2018, despre submersibilul Titan: pasagerii, puși în pericol la "adâncimi extreme"
Submersibilul Titan, dispărut în timp ce se îndrepta spre epava Titanicului, a avut probleme tehnice în trecut și a trebuit, de asemenea, să fie reconstruit pentru că nu a putut rezista în adâncurile oceanului înainte de a putea începe în cele din urmă să transporte turiști la locul faptei.
Zelenski spune că Rusia ia în considerare un ”act terorist” la centrala nucleară Zaporojie
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că serviciile de securitate ucrainene au primit informații care arată că Rusia ia în considerare să efectueze ”un atac terorist” la centrala nucleară de la Zaporojie.
Scholz avertizează China să nu recurgă la forță în cazul Taiwanului: Respingem ferm orice încercări de a modifica statu-quoul
Cancelarul german Olaf Scholz a informat joi parlamentul de la Berlin că a avertizat China să nu recurgă la forţă pentru obţinerea unor modificări teritoriale, în special împotriva Taiwanului.
UPDATE. Rusia amenință că ar putea bombarda portul din Republica Moldova. Reacția MAE: "Astfel de declarații, care vizează și o parte din teritoriul României, sunt inacceptabile"
Rusia amenință că va bombarda singurul port maritim din Republica Moldova situat în sudul țării. Declarația a fost făcută de către reprezentantul administrației ruse în teritoriile ocupate ale regiunii Herson din Ucraina.
Rusia interzice activitatea organizației pentru mediu WWF. Moscova susține că grupul ar reprezenta o amenințare pentru securitatea economică a țării
Moscova interzice activitatea organizației pentru mediu World Wide Fund for Nature, anunță parchetul general al Rusiei. Organizația a fost declarată indezirabilă, ceea ce nu mai permite desfășurarea de activități pe teritoriul rus.
Pierderi de 1,5 miliarde de dolari, după distrugerea barajului Kahovka. Ucraina estimează că acestea sunt doar costurile de mediu în urma dezastrului
Pierderile ecologice în urma distrugerii barajului Kahovka se ridică la 1,5 miliarde de dolari. Estimarea îi aparție guvernului ucrainean, care a precizat că este vorba doar de cifre preliminare.
Armata rusă a minat centrala nucleară Zaporojie. Anunțul făcut de șeful direcției de spionaj a armatei ucrainene
Armata rusă a minat lacul și canalele de livrare a apei pentru răcirea reactoarelor de la centrala atomică Zaporojie. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției principale de spionaj a armatei ucrainene, Kiril Budanov.