Franța nu va accepta să primescă migranți din insula italiană Lampedusa. Anunțul a fost făcut de ministrul de interne din Hexagon. Și autoritățile poloneze se opun primirii migranților. Mai mult, Polonia vrea să organizeze un referendum pe tema cotei de refugiați impusă de Uniunea Europeană.
Potrivit ministrului francez, dacă oamenii sunt discriminați pe criterii sexuale, politice sau religioase, este de datoria Franței să le ofere azil. În caz contrar, Franța nu poate decât să ajute autoritățile italiene să-i repatrieze. Ministrul a adăugat că țările din care provin migranții sunt considerate relativ sigure, astfel încât aceștia se pot întoarce acasă. Premierul Poloniei spune că ceea ce se întâmplă acum în Lampedusa reprezintă un pericol pentru întreaga Europă.
„Franţa vrea o poziţie de fermitate. Nu primind mai multe persoane vom stopa un flux care, în mod evident, ne depăşeşte capacităţile de integrare. În schimb, noi le-am spus prietenilor italieni că am fi dispuşi să îi ajutăm pentru retrimirea persoanelor în ţările cu care avem relaţii diplomatice bune”, a declarat ministrul de interne Gérald Darmanin.
Premierul Poloniei spune că ceea ce se întâmplă acum în Lampedusa reprezintă un pericol pentru întreaga Europă.
”De asemenea, dorim să transmitem un semnal de alarmă clar, deoarece Lampedusa reprezintă un asemenea semnal de alarmă. Întreaga Europă, întreaga Uniune Europeană ar putea arăta ca Lampedusa, dacă vom face aceleași greșeli și vom folosi aceleași mecanisme propuse de Comisia Europeană”, a precizat Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei.
Creșterea numărului de migranți în Italia
Italia se confruntă cu o accelerare a sosirilor de migranţi pe mica insulă Lampedusa, situată între Tunisia şi Sicilia.
Săptămâna trecută, de luni până miercuri, pe insulă au sosit 8.500 de migranţi, un număr mai mare decât întreaga populaţie a Lampedusei.
Această situaţie a pus sub o puternică presiune capacităţile de primire ale insulei, a provocat o undă de şoc politic în Italia şi a relansat chestiunea spinoasă a solidarităţii europene în materie de primire şi de repartizare a solicitanţilor de azil, pentru sprijinirea ţărilor aflate în prima linie a acestor sosiri.
În privinţa solicitanţilor de azil, Darmanin a admis că situaţia lor trebuie 'distinsă' de cea a majorităţii migranţilor, dar a lăsat această responsabilitate în seama autorităţilor italiene.
”Dacă persoanele sunt eligibile pentru azil, sunt persecutate pe criterii sexuale, politice, religioase, evident că este datoria Franţei, ca şi a altor ţări europene, să le primească”, a recunoscut el.
Ministrul a minimalizat însă prezenţa solicitanţilor de azil printre migranţii sosiţi pe Lampedusa, afirmând că majoritatea acestora nu fug de persecuţii.
”Nu sunt afgani, nu sunt sirieni”, a spus el.
Pe de altă parte, Darmanin a anunţat că a decis 'întărirea' controalelor la frontiera franco-italiană, unde efectivele de poliţişti şi jandarmi vor ajunge de la 500 la 700 de persoane.