Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deputați reținuți pentru corupție în Republica Moldova. Aleșii ar fi primit bani de la un politician pro-rus pentru a susține alte partide

Tulburări pe scena politică din Republica Moldova cu puțin timp înainte de alegerile locale. Politicianul pro-rus Ilan Șor, deja condamnat și fugit din țară, ar fi încercat să corupă liderul unui partid pro-european. Acuzația vine de la șefa procuraturii anticorupție de la Chișinău. În plus, spune ea, oligarhul ar fi plătit doi parlamentari să treacă de partea lui. Ambii au fost reținuți.

Unul dintre deputații reținuți este Alexandr Nesterovschi. El ar fi fost mituit pentru a părăsi Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și pentru a se alătura unei așa-numite mișcări apolitice din care făcea parte și partidul lui Ilan Șor. Potrivit procurorilor, pe lângă o sumă de bani primită atunci când și-a schimbat partidul, deputatul încasa cinci mii de dolari pe lună. El neagă toate acuzațiile și spune că este victima unei răfuieli politice.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova: ”A acceptat un „salariu” de cinci mii de dolari pe lună ca să părăsească grupul parlamentar din care făcea parte cu scopul de a forma un nou grup parlamentar din cinci deputați care să acționeze în interesul lui Ilan Șor și al grupului criminal condus de el.”

Deputatul reținut ar fi fost cel care a încercat să o corupă și pe lidera unui partid pro-european. Scopul era ca formațiunea să promoveze interesele lui Ilan Șor, care este, de fapt, un politician pro-rus.

Arina Spătaru, președinta ALDE Moldova: ”Timp de cinci luni, Șor credea că Arina Spătaru a fost cumpărată cu banii lui. Șor credea că partidul ALDE a creat la indicațiile lui. Asta a fost misiunea noastră, să arătăm și să documentăm cum Șor, finanțat de Kremlin, își crește partide în Republica Moldova.”

Ilan Șor este considerat omul lui Vladimir Putin la Chișinău. În primăvara anului trecut, partidul său a organizat mai multe proteste anti-guvernamentale. Fugar și condamnat la 15 ani de închisoare pentru implicare într-o fraudă de 1 miliard de dolari de la trei bănci moldovenești, Ilan Șor a rămas vara trecută fără partid. Totuși, procurorii cred că el vrea să propulseze cât mai mulți candidați în funcții de primar în cadrul alegerilor locale care vor avea loc în noiembrie. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE