SCRIITOR
Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere și a devenit primul român recunoscut la acest nivel în Spania
Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei la Teatrul Campoamor din Oviedo. Distincţia este o confirmare a felului în care cărţile sale au fost primite în Spania.
Finaliștii premiului Goncourt, anunțați la București. Scriitorul Pascal Bruckner, printre membrii juriului
Romanele finaliste al celui mai prestigios concurs literar din Franța au fost anunțate la București, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Institutului Cultural Francez din România.
Cazul scriitorului decorat de Iohannis și reclamat că are prea multe cărți a ajuns și în presa internațională. Le depozitează și pe terasa blocului
El a făcut o glumă pe rețelele de socializare și a spus că blocul riscă să se prăbușească din cauza cărților, după ce a aflat de sesizarea făcută de administrația stabilimentului.
GUEST POST | 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu. Scriitoarea și-a dedicat viața și opera luptei împotriva totalitarismului comunist
România celebrează anul acesta 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, eseistă, scriitoare, critic literar, translatoare și jurnalistă, care s-a stins din viață la Paris, în anul 2008.
Scriitorul Mircea Cărtărescu, fericit că a ajuns între primii cinci autori luaţi în considerare pentru Nobel
Scriitorul Mircea Cărtărescu le mulţumeşte celor care l-au susţinut în cursa pentru Premiul Nobel pentru Literatură şi se declară "foarte fericit" că a ajuns şi anul acesta "între primii cinci autori luaţi în considerare".
Scriitorul Kim Stanley Robinson, interviu în premieră în presa din România: Dacă vom continua să ardem combustibili fosili, vom ajunge la o catastrofă
Kim Stanley Robinson este autorul trilogiei „Marte” care abordează colonizarea planetei după ce Pământul este distrus de schimbările climatice.
Jon Fosse, dramaturg norvegian, câștigă Premiul Nobel pentru Literatură 2023
Jon Fosse a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2023, pentru "piesele și proza sa inovatoare, care dau glas celor nespuse", potrivit Academiei Suedeze. A scris aproximativ 40 de piese de teatru, precum și romane, povestiri, cărți pentru copii, poezii și eseuri.
George R.R. Martin şi alţi scriitori au dat în judecată compania care a creat ChatGPT
George R. R. Mart şi alţi scriitori au deschis un proces împotriva start-upului californian OpenAI, pe care îl acuză că a folosit textele lor pentru a crea programul de inteligenţă artificială ChatGPT.
Artiștii al căror geniu a fost descoperit încă din copilărie. Cine au fost copiii minune ai României
La vârsta de opt ani, Ștefan Luchian, pictorul anemonelor, realiza deja primele lucrări care anunțau un viitor mare artist. Poetul Nicolae Labiș a scris primele poeme de succes la doar 12 ani. Sunt doar două exemple.
Ediția a șasea a Festivalul de conferințe „Despre lumea în care trăim”, la Ateneul Român. Evenimentul are loc în perioada 6-9 mai
A șasea ediție a festivalului de conferințe și dialoguri culturale „Despre lumea în care trăim”, care va avea loc la Ateneul Român în perioada 6-9 mai, va atrage atenția asupra câtorva factori importanți care produc schimbări decisive în societățile contemporane.
Casa din dealul Mărțișorului. Poetul Tudor Arghezi și-a denumit casa după o tradiție populară
În anii ’20, ai secolului trecut, într-un cartier periferic al Bucureștiului de altădată, într-un loc fără canalizare, electricitate, apă sau trotuare, un poet decis să-și construiască viitoarea casă.
Salman Rushdie și-a pierdut vederea la unul dintre ochi și nu își mai poate folosi o mână. Dezvăluiri despre starea scriitorului după ce a fost înjunghiat
Scriitorul Salman Rushdie, autorul volumului „Versetele satanice”, și-a pierdut vederea la unul dintre ochi și nu își va mai putea folosi o mână, după ce a fost atacat în urmă cu două luni.
Micii cititori de cursă lungă. Reportajul integral, duminică, la ”CULT”, de la ora 12:30
Cum îi împrietenim pe cei mici cu lectura? O întrebare grea, mai ales în vremurile în care tehnologia este cea care ne impune ritmul cotidian. Însă chiar dacă nu este o regulă general valabilă, un copil copiază adesea comportamentul părinților.
VIDEO Orașul cu ochi, Sibiu, prezentat de scriitorul Radu Vancu
Dacă nu sunteți deciși unde să petreceți o mini-vacanță, orașul Sibiu ar putea fi o destinație perfectă, mai ales dacă vă plac orașele cu arhitectură medievală. Jurnalista Euronews Alida Mocanu s-a întâlnit cu scriitorul Radu Vancu și au descoperit numeroase locuri impresionante în orașul vechi.
INTERVIU| Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt, despre „Paradisuri pierdute”, cel mai recent roman al său
„Paradisuri pierdute” este primul volum din seria romanescă „Străbătând secolele”, care va cuprinde opt volume. Eric-Emmanuel Schmitt și-a propus să scrie nu mai puțin de 4.000 de pagini despre istoria umanității, văzută prin prisma legăturii cu natura, cu divinitatea, cu tehnologia.