Uniunea Europeană trebuie să-și îmbunătățească sistemul de control la frontierele externe înainte de a admite pe deplin România și Bulgaria în zona Schengen. Declarația, deloc o noutate, vine din partea unui europarlamentar din Austria, țară care se opune primirii celor două state în spațiul european de liberă circulație.
Recent, în încercarea de a rezolva măcar în parte problema, Uniunea a luat o decizie controversată, aceea de a permite călătoriile către și dinspre ambele țări fără controale în spațiul aerian și pe apă. Controalele stricte rămân în vigoare la frontierele terestre, la cererea Austriei. Viena a blocat aderarea la Schengen a ambelor țări timp de luni de zile din cauza temerilor legate de fluxurile de migrație ilegală.
Lukas Mandl europarlamentar austriac: ”Austria are o abordare foarte constructivă și pozitivă. Vrem să găsim o soluție. Așa cum am afirmat întotdeauna, dorim ca Bulgaria și România să fie incluse în spațiul Schengen. Pur și simplu nu este încă posibil, deoarece frontierele externe ale Uniunii Europene nu sunt protejate în mod corespunzător. Acesta este motivul pentru care Austria a transmis mesajul clar că trebuie mai întâi să rezolvăm problema frontierelor noastre externe în ceea ce privește migrația ilegală. Și apoi, putem continua, aș spune, finalizarea spațiului Schengen.”
Austria este îngrijorată de numărul mare de cereri de azil pe teritoriul său, în ciuda faptului că este înconjurată de alte țări ale Uniunii. În conformitate cu normele europene, migranții ar trebui să solicite acest lucru în statele membre din prima linie, acolo unde intră în Uniune.
Lukas Mandl europarlamentar austriac: ”Știm cu toții că această regulă nu a fost respectată cu adevărat de multe state membre, într-o manieră extremă de Ungaria, din păcate, dar nici alte state membre nu au respectat în totalitate regula. Și pentru viitor am convenit că Bulgaria și România vor avea grijă de acei refugiați care au intrat pentru prima dată într-una dintre aceste două țări.”
România și Bulgaria au convenit să consolideze controlul frontierelor externe cu ajutorul agenției Frontex. În plus, se angajează să proceseze cererile de azil pe propriul teritoriu. Atât România, cât și Bulgaria vor adera la spațiul Schengen la 31 martie cu aeroporturile și frontierele maritime. Discuțiile vor continua în 2024 cu privire la următorii pași pentru încetarea controalelor la frontierele terestre.