Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zi de mobilizare națională în Israel. Mii de oameni au blocat autostrăzile către Ierusalim, Haifa și Tel Aviv

Mii de israelieni au blocat autostrăzile care duc la Ierusalim, Haifa și Tel Aviv într-o zi de mobilizare națională. 66 dintre ei au fost reținuți de poliție, pentru ”încălcarea ordinii publice.” Protestatarii se opun unei reforme a sistemului judiciar, care l-ar avantaja pe șeful guvernului, Benjamin Netanyahu, aflat în proces pentru fapte de corupție. 

Protestatarii au blocat ore întregi o autostradă care duce la aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv și au perturbat astfel și traficul aerian. Ei acuză că  cel mai de dreapta guvern din istoria țării are un plan mai larg de slăbire a separării puterilor în stat. 

Demonstranții spun că nu se vor opri

Femeie: ”Nu vom pleca acasă până nu vom vedea că democrația noastră este apărată de acest guvern groaznic, care este condus de extremiști și fanatici.”

Yohanan Plesner, președintele Institutului pentru democrație din Israel: ”Guvernul israelian a decis, a adoptat ieri o lege în primă lectură, care subminează capacitatea Curții Supreme de a efectua controlul judiciar asupra deciziilor guvernului. Practic, pentru a face mai dificilă supravegherea a ceea ce ar putea fi etichetat în SUA ca decizii capricioase și arbitrare ale funcționarilor aleși.”

Poliția a folosit tunuri cu apă împotriva manifestanților de la Tel Aviv și Ierusalim. Demonstranții spun că nu se vor opri, iar sindicatele amenință cu greva generală, dacă guvernul nu pune capăt planurilor sale.

Arnon Bar-David, șeful sindicatului național al muncii din Israel, Histadrut: ”Îi spun premierului: mingea este în curtea ta. Unde duci Statul Israel? Ce moștenire vei lăsa în urmă? Oprește haosul nebun din societatea israeliană, oprește-l, și cât mai curând posibil.”

Oamenii au ieșit constant în stradă din ianuarie pentru a se opune planului care, potrivit lor, transformă Israelul într-o autocrație. Aliații lui Benjamin Netanyahu au propus o serie de modificări ale sistemului juridic, menite să slăbească ceea ce pretind că sunt puterile excesive ale judecătorilor. Însă protestatarii spun că acestea l-ar avantaja pe premierul israelian, care este judecat pentru fapte de corupție. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE