Volodimir Zelenski a câștigat încrederea alianților occidentali prin refuzul de a folosi armamentul primit pentru a ataca Rusia. În schimb, prioritare au fost atacurile împotriva forțelor rusești din interiorul granițelor Ucrainei. Însă, în spatele ușilor închise, planurile lui Zelenski propuneau o abordare mai îndrăzneață, scrie Washington Post.
Planurile lui Zelenski
Potrivit unor documente secrete făcute publice în cazul Pentagon Leaks, documente care abia acum au fost date presei, liderul Ucrainei plănuia ocuparea satelor rusești aflate la graniță pentru a obține un avantaj asupra Moscovei. De asemenea, ar mai fi avut în plan bombardarea unei conducte care transferă petrol rusesc în Ungaria, țară membră NATO și ar fi vorbit în privat despre rachete cu rază lungă, care ar putea lovi ținte din interiorul granițelor Rusiei.
Documentele prezintă un lider cu instincte agresive, care se află în antiteză cu imaginea pe care a promovat-o până în prezent în fața întregii lumi: un conducător calm, care rezistă în fața agresiunilor Rusiei.
Pentagonul nu a contestat autenticitatea materialelor, mai scrie Washington Post.
Nu este prima dată când președintele propune acțiuni militare riscante.
Zelenski a sugerat ca Ucraina să "desfășoare lovituri în Rusia", în timp ce muta trupele terestre ucrainene pe teritoriul inamicului pentru a "ocupa orașe de graniță din Rusia". Scopul ar fi "de a oferi Kievului un avantaj în discuțiile cu Moscova", potrivit documentului secret.
La sfârșitul lunii februarie, într-o întâlnire separată cu șeful forțelor armate ale Ucrainei, Volodimir Zelenski și-a exprimat îngrijorarea că Ucraina "nu are rachete cu rază lungă de acțiune capabile să disloce trupele rusești și nici ceva cu care să îi atace (n. red. pe ruși)". Iar într-o întâlnire cu viceprim-ministrul Iulia Svridenko, Zelenski a sugerat să "arunce în aer" conducta Drujba, construită de sovietici, care furnizează petrol Ungariei.
"Zelenski a subliniat că Ucraina ar trebui pur și simplu să arunce în aer conducta, să distrugă, probabil, industria lui Viktor Orban, care se bazează în mare parte pe petrolul rusesc", se arată în document.
Oficialii serviciilor de informații admit că Zelenski "și-a exprimat furia față de Ungaria". Deși Ungaria face parte din alianța occidentală, Orban este văzut liderul cel mai apropiat de Vladimir Putin din Europa.
Folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru atacuri desfășurate în Rusia este un subiect sensibil pentru SUA. Casa Albă s-a arătat îngrijorată că, dacă trimit rachete, războiul din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar transforma într-o confruntare între SUA și Rusia.
Comentariul lui Zelenski privind aceste informații a fost:
Nimeni în țara noastră nu a dat ordine pentru ofensive sau lovituri pe teritoriul Rusiei.
Recent, Marea Britanie a trismis rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei. Este prima țară occidentală care face acest pas.