Cutremurele din Turcia și Siria au lăsat milioane de oameni fără locuințe. Sunt, însă, sute de mii de voluntari care încearcă acum să-i ajute pe cei loviți de soartă. Printre ei se numără Omar și Faruk, doi tineri care au povestit la Euronews România experiențele dramatice prin care trec de când s-au implicat în acțiunile de ajutorare a sinistraților.
Omar este din Burkina Fasso, trăiește în Turcia de opt ani și predă limba engleză în Adana. Faruk, originar din Istanbul, venise cu trei zile înainte de cutremur în Kahramanmaraş pentru un loc de muncă. A scăpat cu răni ușoare din clădirea afectată grav de seism.
Omar: „A fost prima oara când simțit pe pielea mea un cutremur și mi-a fost foarte frică. Sunt în această țară de opt ani de zile. Am împărțit lucruri cu ei și ne-am ajutat reciproc. Dacă apare ceva atât de îngrozitor ca acest cutremur, ar trebui să depășim împreună această catastrofă.”
Voluntarii au spus că în acel moment au crezut că vor muri. Clădirea se clatină foarte rău. Erau convinși că se va prăbuși și vor muri cu toții. Omar și Faruk nu au vrut să fugă într-un loc sigur. Mai mult, fac cât pot de des drumuri cu mașina personală pentru a duce sinistraților bunurile de strictă necesitate
Omar: „Au nevoie de corturi și de radiatoare, deoarece este foarte frig. Mai au nevoie de mâncare pentru bebeluși, mâncare pentru copii, iar noi încercăm să găsim familii nevoiașe, în special în satele foarte afectate. Mergem în centrele de colectare a produselor, le luăm și le aducem familiilor. Când te uiți la chipul oamenilor din jurul tău poți să citești durerea în ochii lor. Sunt oameni care au pierdut persoane importante din viața lor, familia, oameni care au pierdut case și nu știu unde să stea. Sunt oameni care așteaptă în frig ca salvatorii să le găsească persoanele dragi sub dărâmături.”
Pierderile sunt uriașe, iar suferința se citește pe chipul oamenilor. Pe lângă autorități și organizațiile non-guvernamentale, speranța vine însă și de la oamenii simpli care au ales să ajute.