Pe 17 martie, Vladimir Putin a câștigat un nou mandat de președinte al Rusiei, în urma unor alegeri contestate de majoritatea țărilor occidentale. După victoria confortabilă, Putin l-a numit din nou prim-ministru pe Mihail Mișustin, care a format noul guvern, din care nu mai face parte acum Serghei Șoigu (68 de ani), nimeni altul decât vechiul apropiat al lui Putin și care ocupa această funcție din 2012.
Noul ministru al Apăririi este Andrei Belousov, în timp ce Serghei Șoigu a fost transferat pe postul de secretar al Consiliului de Securitate rus, în locul lui Nikolai Patrușev, fost director al Serviciului de Securitate (FSB), potrivit agenției ruse de presă Ria Novosti, controlată de statul rus.
Patrușev va primi și el o altă funcție care urmează să fie anunțată. Însă fiul său, Dimitri Patrușev, care era ministru al Agriculturii, a devenit vicepremier.
Vladimir Putin l-a înlocuit pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu
Noul ministru al Apărării, Andrei Belousov, este fost viceprim-ministru, specializat pe economie, care a fost și șef interimar al Cabinetului de Miniștri penru scurt timp, între 30 aprilie și 19 mai 2020, în locul lui Mișustin, care a fost internat. În comunicatul emis de Kremlin se precizează că șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, va rămâne în funcție.
Surprinde oarecum numirea lui Andrei Belousov la Apărare, dacă avem în vedere că el nu este specializat pe acest domeniu, cu toate că nici Șoigu nu era specialist pe domeniul militar, el fiind expert în domeniul construcțiilor.
Belousov are 65 de ani și a ocupat de câteva ori postul de consilier al președintelui Vladimir Putin pe probleme economice, dar a fost și ministru al Dezvoltării Economice. El a mai ocupat funcții de director al Departamentului de Economie şi Finanţe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică şi Previziuni pe termen scurt şi a lucrat la Academia de Ştiinţe a URSS (Academia Rusă de Ştiinţe), conform News.ro.
Schimbări în funcții-cheie din conducerea statului rus
Odată cu noua funcție, Serghei Șoigu va fi și adjunct în comisia pentru complexul militar industrial și va supraveghea și Serviciul Federal de Cooperare Militaro-Tehnică.
Înlocuirea lui Șoigu are loc la scurt timp după ce adjunctul său, Timur Ivanov, a fost arestat, la finalul lunii aprilie, pentru corupție, la fel ca Anton Filatov, un oficial important din Ministerul Apărării.
Ulterior, în același dosar, au fost arestați antreprenorul Serghei Borodin și Alexander Fomin, fondatorul companiei de construcții OlimpSitiStroy. Fomin este acuzat de dare de mită, iar Ivanov și Borodin sunt acuzați de primire de mită.
Serghei Șoigu a fost contestat în primele luni ale războiului Rusiei din Ucraina, din cauza ineficienței, iar printre contestatari s-au numărat chiar persoane importante din Armată. În vara lui 2023, șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, chiar a organizat o rebeliune cu scopul de a-i înlătura pe Șoigu și Gherasimov, dar nu a mai dus-o la capăt și și-a retras trupele a doua zi.
Vladimir Putin ar fi luat aceste măsuri pentru a mai "tăia" din puterile unor persoane importante din conducerea țării, printre care și Șoigu, potrivit Financial Times, care citează un apropiat al Ministerului Apărării.
Au fost păstrați în funcție directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, sau șeful spionajului extern (SVR), Serghei Narîşkin.