Viktor Orban a felicitat partidul de guvernământ din Georgia pentru victoria în alegerile parlamentare. Premierul Ungariei spune că prin acest vot Georgia a evitat să devină a doua Ucraina.
Premierul Ungariei este primul lider din Uniunea Europeană care a mers la Tbilisi, imediat după alegerile parlamentare. Opoziția georgiană a acuzat fraudarea scrutinului și imixtiunea Rusiei, iar oficialii de la Bruxelles au cerut anchetarea neregulilor. Cu toate acestea, Orban a susținut că victoria partidului de guvernământ Visul Georgian nu poate fi pusă sub semnul întrebării.
Premierul Ungariei a felicitat guvernul pentru că nu a permis ca țara să devină o a doua Ucraina. În opinia sa, Georgia va fi pregătită să aderea la Uniunea Europeană până în 2030.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Îl felicit pe prim-ministru pentru victoria sa în alegeri. Mă uit la dezbaterea care a izbucnit în jurul alegerilor, citesc evaluările organizațiilor internaționale și văd că nimeni nu îndrăznește să pună la îndoială faptul că aceste alegeri au fost o alegere liberă și democratică. Cu toate comentariile critice, nimeni nu îndrăznește să meargă atât de departe, și face bine.”
Irakli Kobakhidze, premierul Georgiei: „Ne leagă valori comune și salutăm în special eforturile guvernului maghiar de a-și proteja în mod activ identitatea și valorile naționale, inclusiv valorile creștine, și de a proteja identitatea personală a oamenilor, pentru care se iau măsuri concrete. Avem aceleași valori și luptăm pentru aceleași principii.”
Partidul de guvernământ, care a promovat legi de inspirație rusă, s-a confruntat cu proteste masive. Președinția țării și lidera de facto a opoziției, Salome Zurabishvili, a anunțat că NU recunoaște rezultatul scrutinului. Zeci de mii de georgieni au protestat în fața Parlamentului și au cerut organizarea de noi alegeri, sub monitorizarea internațională.
Rusia a negat că s-ar fi amestecat în procesul electoral din micul stat caucazian.
Oficialii de la Bruxelles au transmis că premierul Ungariei, țară care deține președinția Consiliului Uniunii, nu avea mandat să meargă la Tbilisi.
Georgia obținuse statutul de candidat la Uniunea Europeană, însă procesul a fost suspendat din cauza acțiunilor guvernului.