Restrângerea teritorială a Rusiei în anii '90 nu înseamnă că Moscova a renunțat, măcar în gând, la imperiul pe care îl stăpânea cândva. Acțiunile militare de influențare sau ocupare a vecinilor sunt destul de rare, cu o excepție notabilă – Ucraina, invadată acum aproape trei ani. Există însă o mulțime de alte mijloace de acțiune, care merg de la războiul hibrid până la cumpărarea de influență și voturi cu sume uriașe. Rusia nu vrea să renunțe în nici un fel la ce a avut cândva și încearcă să își creeze o zonă de confort în jurul granițelor.
Jurnalistul Euronews Cătălin Lența a realizat în jurnalul „Euronews Acum” o analiză referitoare la modul în care Rusia vrea să-și extindă din nou zona de influență.
„Trebuie să înțelegem confortul prin prisma Rusiei și a lui Vladimir Putin, în special. Confort înseamnă să ai în suborbine, în supunere pe mulți alții care să acționeze la o comandă din partea ta. Nu înseamnă un grup de state care să fie unite într-o federație sau în vreo uniune de interese economice comune, ci pur și simplu e vorba despre o zonă de influență.
Din păcate, vedem că această zonă de influență crește pe măsură ce trece”, a explicat Cătălin Lența.
În Moldova referendumul pro-UE a trecut pe muchie de cuțit
„Avem acțiunile Rusiei în Republica Moldova. E adevărat pentru că este zonă sensibilă. Să nu uităm despre Transnistria și Găgăuzia, două regiuni care numai proeuropene nu par, deși, de exemplu, din Transnistria 80% din produse merg în Uniunea Europeană. Deci, le e mai bine cu Uniunea Europeană.
În același timp, vedem că în Moldova referendumul pro-UE a trecut la limită, pe muchie de cuțit.
Să nu uităm că avem un tur doi al alegerilor prezidențiale unde diferența între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo e numărul de voturi pe care l-au obținut ceilalți candidați de orientare pro-Rusia.
De asemenea, Alexandr Stoianoglo s-a declarat proeuropean, dar numai proeuropean nu e dacă ne uităm la filiația politică cu care a ajuns în această cursă. Partidul care-l susține și Igor Dodon nu au fost vreodată iubitori de Bruxelles în cea mai mare măsură.
Poliția din Republica Moldova a spus că au fost folosite 39 de milioane de dolari pentru influențarea alegerilor în ultima vreme. Am văzut milioane de dolari confiscați pe aeroport.
Pentru o economie ca a Rusiei, supusă războiului și cu mari cheltuieli, să mai cheltui pentru o țărișoară infimă față de Rusia ca suprafață, să cheltui 39 de milioane de dolari înseamnă să cumperi jumătate din populație la vot”, a mai spus Cătălin Lența.
Elementul care ajută Rusia să își extindă influența în fostul spațiu sovietic: Nu s-au schimbat de tot generațiile
„Ne întrebăm oare de ce n-ar face-o (să cumpere voturi în alte republici URSS). În Georgia, o președință proeuropeană cu un Parlament ostil, prorus, pare un fel de situație oarecum translând cum e Moldova, pentru că la anul în Republica Moldova avem alegeri parlamentare.
Noi ne dorim poduri de flori, înfrățire. Le dăm ajutor atunci când e nevoie, resurse energetice, dar cel puțin jumătate din populația din Republica Moldova poate să dea meditații de limbă rusă oricând.
Mai e lucru care ajută influența Rusiei în Moldova, în Georgia, în Țările Baltice, în Europa Centrală, faptul că nu s-au schimbat de tot generațiile. O bună parte din cei care merg la vot sunt oameni mai tineri ca mine, dar care au prins perioada comunistă, sovietică, și în mintea lor poate a rămas ideea că odinioară era mai bine. Toată lumea avea un loc de muncă. Clanurile nu erau atât de active, capitaliștii stăteau cuminiți în țara lor.
Nu pot să cred că Rusia își limitează acțiunile la țări mai puțin importante din punct de vedere al populației, de exemplu, cum este Republica Moldova”, a mai explicat jurnalistul Euronews România.
Cătălin Lența: „Ar trebui să ne uităm la ce înseamnă influenceri care promovează probabil plătit interesele Rusiei”
„Avem tot felul de acțiuni și în România. Interesant e că n-ar trebui să ne uităm, în primul rând, la politicienii pe care îi credem noi că promovează agenda Rusiei. Ar trebui să ne uităm la ce înseamnă influenceri care promovează probabil plătit interesele Rusiei, la mulțimea de site-uri, aparent, surse serioase de informare. Arată foarte bine și nicăieri nu e steaua roșie pe ele.
La o analiză atentă îți dai seama că ele nu sunt, de fapt, decât agenți de influență.
Să nu uităm de Europa Centrală. Avem o Budapestă declarat prorusă. Avem o Slovacie pe același calapod cu Ungarie. Avem o Bulgarie zăpăcită din punct de vedere politic - șapte rânduri de alegeri.
Să rămânem la fostele țări comuniste care unele dintre ele parcă Rusia le-ar vrea din nou să le vadă. Să nu uităm Țările Baltice”, a mai precizat Cătălin Lența.
În Slovacia, oamenii se închinau la monumentul ostașului sovietic
„Ne uităm cu toții la ce se întâmplă în războiul din Ucraina și au apărut tot felul de avertismente din partea unor generali occidentali care spuneau că Rusia ar fi în stare în 2030 să atace o țară NATO.
Care sunt țările NATO apropiate de Rusia? Pentru că nu o să ducă tocmai în Portugalia. Sunt Țările Baltice, Polonia, Ungaria, care nu văd de ce ar fi atacată, pentru că acolo e coridor de trecere, România și Bulgaria care are un partid prorus, „Renașterea”, venit pe locul trei în aceste ultime alegeri.
În Slovacia,în centrul orașului Banská Bystrica era monumentul ostașului sovietic. Cinste lor că au apărat Europa, că au luptat cu hitlerismul, dar, totuși, să nu uităm că Uniunea Sovietică a fost o țară ocupatoare. Acolo erau lumânări aprinse în continuare, flori, drapele, lumea venea și se închina.
Se închinau la monumentul ostașului sovietic, își fac poze când se căsătoresc. Mentalitățile au rămas în continuare, de aceea Rusiei îi vine uneori ușor să jongleze în acest spațiu”, a punctat Cătălin Lența.
În Războiul Rece era capitalismul și comunismul. Acum avem un bloc democratic și un bloc autocratic
„Dacă ai locui la casă, nu ai vrea să ai o grădină mai mare? Sau măcar merele puse de vecin să cadă în curtea ta? Nu ți-ai dori să îți întinzi zona de influență?
Rusia are nevoie pentru că a fost întotdeauna un spirit imperialist. A fost un imperiu. Uniunea Sovietică a fost un imperiu vopsit. E vorba despre zonele de influență.
La urma urmei, mulți o să se întrebe de ce se bat și unii și alții pe zonele de influență? Pentru democrație, de fapt.
Ce se înfruntă? Să nu uităm! În Războiul Rece era capitalismul și comunismul. Acum avem un bloc democratic și un bloc autocratic din ce în ce mai puternic”, a mai pus jurnalistul Euronews România.
La ora actuală, BRICS însumează 45% din populația lumii
„Ne gândim, de exemplu, la BRICS care tocmai a avut un summit la Kazan, în Rusia. E un grup în care foarte mulți își doresc să intre. La ora actuală, BRICS însumează 45% din populația lumii. N-or fi toți cei mai buni strategi, cei mai inteligenți ingineri și cei mai buni muncitori, dar sunt 45%, dacă mă gândesc la Alexandru Lăpușneanu, și contează ethos-ul general.
E vorba despre influență, de a-ți răspândi ideologia, nu neapărat sistemul economic, pentru că Rusia e o economie cu un picior șchiop și cu unul bolnav.
Reușește să ducă un război cu ajutorul Coreei de Nord, cu ajutorul Chinei. Vinde la preț de dumping în India petrol cât încape, vinde Turciei gaze. Turcia le vopsește puțin cu aerosoli și le vinde în Europa drept gaze turcești. Treaba merge.
E vorba despre boala puterii probabil. Nu pot să-mi dau seama ce îl mână pe Putin. De exemplu, ce i-ar trebui Moldova lui Putin la câte milioane de kilometri pătrați are Rusia?”, a mai precizat el.
Rușii îl iubesc pe Putin până în pânzele albe. Ideologii reușesc să țină poporul rus captiv în sfera de influență
„Rușii îl iubesc pe Putin până în pânzele albe. Toată lumea a sperat (că războiul se va încheia, n.red), ceea ce dovedește slaba capacitate de analiză a occidentalilor.
La un moment dat spuneau că o să răscoale rușii. Cât o să-l suporte pe Putin?
Am văzut mișcarea văduvelor soldaților morți în războiul din Ucraina. Am văzut mișcarea mamelor. Am văzut condamnările internaționale, proteste. Toată dacă sunt 10% nu înseamnă nimic în societatea rusă.
Restul, datorită ideologilor șefi de la televiziunile ruse, niște oameni care ar fi în stare să îndoctrineze și o găină să se creadă uliu. Reușesc să țină poporul rus captiv în sfera de influență și de acțiune a lui Putin”, a menționat el.
Se creionează acel bloc prorus în Europa Centrală, foarte puternic
„Această regiune va fi mult mai neliniștită decât acum. Am senzația că se creionează acel bloc prorus în Europa Centrală, foarte puternic. Dacă Bulgaria merge în continuare, nu o să aibă un Guvern stabil multă vreme.
E posibil ca absenteismul la vot, partidul prorus „Renașterea” să câștige și mai mult. Vedem ce va fi cu alegerile prezidențiale din Moldova și cele parlamentare de la anul.
Peste toate, stau pe 5 noiembrie alegerile prezidențiale americane. Nu spun ce dau sondajele la ora actuală, dar sunt scenarii care ne fac să gândim”, a concluzionat Cătălin Lența.