Deși în Ungaria partidul premierului naționalist s-a plasat pe primul loc în alegerile europene, Viktor Orban este totuși unul dintre perdanții scrutinului european. Și asta pentru că a înregistrat cel mai slab scor în alegerile pentru Parlamentul European, adică din 2004, când Ungaria a intrat în Uniunea Europeană. Analiștii spun că oamenii vor o schimbare, iar ascensiunea partidului TISA poate fi un semnal de alarmă pentru Orban în perspectiva viitoarelor alegeri naționale.
Partidul lui Viktor Orban, cel mai slab scor din ultimii 20 de ani la alegerile europene
Creditat de sondajele de opinie cu peste 50%, Fidesz a obținut doar 44% dintre voturi și va trimite 11 deputați în Parlamentul European din totalul de 21 câți revin Ungariei.
La ultimele alegeri europene din 2019, Fidesz obținuse 52%. Astfel, partidul pierde două mandate față de ultima legislatură. O pierdere semnificativă după două decenii de dominație netă pe scena politică de la Budapesta. Și ea poate fi pusă pe seama apariției unei noi forțe de opoziție, sub conducerea lui Péter Magyar. Fost membru al partidului lui Orban, Magyar a părăsit formațiunea și a jurat că va construi o mișcare capabilă să-l învingă pe Orban și să spulbere regimul său autocratic. Partidul de opoziție Respect și Libertate s-a plasat pe locul al doilea cu 30% dintre voturi și va avea șapte eurodeputați.
Andras Biro-Nagy, analist politic: „Rezultatul clar al alegerilor europene în Ungaria este că nou-venitul Péter Magyar, cu partidul său politic Tisza, a înregistrat un scor extraordinar, 30% dintre voturi, în timp ce Fidesz a înregistrat cel mai slab scor de când se țin alegeri europene în Ungaria”.
Experții spun că mesajele lui Orban și-au pierdut din impactul pe care îl aveau altădată.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Ca șef al guvernului, mă angajez, cu acest mandat, să lupt cu o forță de două ori mai mare să țin Ungaria în afara războiului”.
Andras Biro-Nagy, analist politic: „Agenda război sau pace, această narațiune despre războiul Rusia-Ucraina, a contribuit clar la majoritatea de două treimi pe care Fidesz o are în Parlamentul ungar. Însă, au trecut doi ani și avem aceleași mesaje, care încă sunt cele mai bune mesaje pe care Fidesz le poate oferi alegătorilor unguri. Pare puțin cam epuizat”.
Oamenii vor o schimbare și sunt dispuși să susțină orice lider care se dovedește suficient de puternic pentru a-l învinge pe Orban la viitoarele alegeri parlamentare, fie el și un nou-venit despre ale cărui programe politice nu știu prea multe.
Péter Magyar, liderul partidului Tisza: „Am ceva informații din interior potrivit cărora acum este puțină panică în interiorul Fidesz”.
Următoarea mișcare a lui Magyar va fi negocierea cu Partidul Popular European, care a câștigat cele mai multe mandate în Parlamentul European și din care Fidesz a fost forțat să plece în urmă cu trei ani. Popularii europeni s-au arătat deja deschiși să îi primească în rândurile lor membri Tisza.
Populistul Viktor Orban se află de ani de zile în conflict cu liderii europeni, fie că vorbim despre migrație, extinderea Uniunii Europene sau ajutorul pentru Ucraina. În plus, Ungaria este singurul stat european care se află în continuare sub sancțiune din cauza încălcării statului de drept. Fonduri europene de peste 20 de miliarde de euro sunt blocate. Următoarele alegeri naționale vor avea loc în 2026.