La mai puţin de 36 de ore după ce un bărbat înarmat a deschis focul asupra publicului de la o paradă de Ziua Independenţei SUA, în suburbia Highland Park de lângă Chicago şi a ucis şapte oameni, vicepreşedinta americană Kamala Harris a ajuns la faţa locului şi a cerut, luni seara, o acţiune la nivel federal împotriva armelor de asalt, transmite Agerpres.
„Trebuie să fim mai inteligenţi, ca ţară, în privinţa cui are acces şi la ce anume, în special la armele de asalt”, a afirmat Harris, având-o alături pe Nancy Rotering, primarul localităţii. În prezenţa mai multor politicieni democraţi, ea a arătat că „trebuie să luăm în serios acest lucru. Întreaga naţiune trebuie să înţeleagă şi să aibă o anumită empatie pentru a înţelege că asta se poate întâmpla oriunde, în orice comunitate care iubeşte pacea. Şi trebuie să fim alături unii de alţii şi să vorbim deschis despre motivul din care trebuie să nu mai fie aşa".
În aceeaşi zi, vicepreşedinta ceruse reinstituirea unei interdicţii a armelor de asalt la nivel naţional.
Câteva ore mai târziu, într-un scurt discurs în centrul oraşului Highland Park, ea a transmis condoleanţe din partea preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden.
„Ştiţi că aveţi o întreagă naţiune care vă iubeşte mult şi este alături de voi. Aceasta este o comunitate incredibil de unită. Ştiu asta. Şi această persoană va fi adusă în faţa justiţiei, însă asta nu va şterge ceea ce s-a întâmplat. Şi suntem aici, cu voi şi alături de voi”, a spus ea.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Ambasadorul României în SUA, despre noua epocă Trump. Imigranții, principala țintă a noii administrații Trump
A mai rămas o zi până la preluarea de către Donald Trump a președinției Statelor Unite. Administrația sa pregătește operațiuni de amploare împotriva migranților, chiar a doua zi după depunerea jurământului.
Donald Trump revine la Casa Albă. Peste 25 de mii de oameni asigură securitatea la ceremonie
Peste 25 de mii de oameni vor asigura paza la învestirea în funcție a lui Donald Trump. Din cauza frigului anunțat de meteorologi, ceremonia de depunere a jurământului va avea loc în interiorul Capitoliului.
Tiktok nu mai funcționează, în SUA. Donald Trump spune că se va ocupa de problemă posibil chiar luni
În Statele Unite, TikTok a fost eliminată din principalele magazine de aplicații, chiar înainte de intrarea în vigoare a unei legi federale care ar fi interzis populara platformă de socializare.
E bine să te numești Donald Trump. Mulți americani poartă nume de președinți și au beneficii neașteptate
Președinții Statelor Unite nu sunt persoane unice, cel puțin dacă este luat în considerare numele. Nu există un singur Donald Trump în Statele Unite și nu există un singur Bill Clinton. Nu sunt deloc puțini americanii care beneficiază de atenție pentru că poartă nume celebre în istoria americană.
Tradiția scrisorii de felicitare. De 36 de ani, președintele SUA aflat în funcție oferă o scrisoare succesorului său
Istoria învestirii unui președinte american este încărcată cu tradiții și simbolism. Un gest aparte, apreciat de publicul larg pentru eleganța sa, presupune ca președintele care părăsește Casa Albă să lase succesorului său o scrisoare de felicitare.
Învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA. Cine sunt invitații și cum arată programul ceremoniilor
Ceremonia de învestire a lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite se întinde pe patru zile. Include un miting, baluri inaugurale și tradiționalul foc de artificii.