Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de proteste în Belgia, din cauza benzinăriilor rusești: „Câți copii ați ucis azi cumpărând benzină?”

Benzinăriile rusești, care încă operează în Belgia, se confruntă cu un val de proteste din partea activiștilor ucraineni. Aceștia acuză atât companiile, cât și pe cei care aleg să alimenteze de acolo că finanțează războiul din Ucraina.

„Câți copii ați ucis azi cumpărând benzină de la Lukoil?”, strigă o protestatară. Tensiunea crește la benzinăriile Lukoil din Belgia, unde protestatarii ucraineni cer boicotarea companiei din cauza legăturilor sale cu Rusia. Ei spun că ea finanțează războiul împotriva Ucrainei.

Yousef, cumpărător: „Întotdeauna am pus benzină de aici. Ea (protestatara ucraineană, n.trad.) mi-a spus că finanțez un război, dar eu nu consider că finanțez războiul, ci doar că alimentez cu benzină.”

Compania petrolieră finanțată din surse private e cea de-a doua ca mărime din Rusia

Compania petrolieră finanțată din surse private e cea de-a doua ca mărime din Rusia și operează în Benelux ca o entitate locală independentă, prin intermediul a 260 de stații. Chiar dacă Lukoil a fost inclus pe lista celor mai sancționate companii de către Uniunea Europeană, fostul director general al companiei, Vagit Alekperov, a demisionat doar după ce a fost el însuși sancționat de Occident.

Oksana Bulda, membră a ONG-ului Promovați Ucraina: „Toate benzinăriile Lukoil din Belgia lucrează ca francize și, în baza acestei înțelegeri, antreprenorii benzinăriilor trebuie să plătească taxe de franciză pentru folosirea brand-ului Lukoil, iar aceste taxe ajung pînă la urmă tot în Rusia.”

ONG-ul Pomovați Ucraina a scos la iveală legăturile dintre Lukoil Belgia și sediul central de la Moscova

Lukoil respinge însă acuzațiile. În martie, consiliul de administrație a cerut încetarea cât mai grabnică a ceea ce a numit conflictul armat.

Els Ruysen, marketing manager Lukoil Benelux: „Funcționăm aici ca o companie locală care lucrează cu persoane independente, creăm locuri de muncă pentru localnici, plătim taxe aici și avem o mie de angajați cărora le-am oferit un loc de muncă. După cum știți, din moment ce petrolul vine din Rusia, așa cum este cazul și pentru alte benzinării, nu contează unde alimentezi, deoarece poți avea oricând benzină rusească în amestecul cumpărat.”

Lukoil, ca și alte benzinării din Uniunea Europeană, caută deja alternative la combustibilul rusesc. În câteva luni, sancțiunile europene care interzic importul de petrol din Rusia vor intra în vigoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE