Cazurile de infecții respiratorii sunt în creștere în România. Patru oameni au murit din cauza gripei, potrivit datelor statistice. În ultima săptămână din 2024, zeci de mii de români au avut gripă, iar asta a aglomerat spitalele.
Val de infecții respiratorii, în țară
Medicii atrag atenția tuturor ca în această perioadă de sezon rece și implicit al gripelor și răcelilor să fie mai atenți și responsabili. În situația în care cineva se îmbolnăvește trebuie să evite deplasările în spațiile publice pentru a evita să îi îmbolnăvească și pe ceilalți.
Potrivit datelor statistice, în ultima săptămână din 2024 (săptămâna 23-29 decembrie), erau peste 57.000 de cazuri de infecții respiratorii la nivel național, adică cu 6,2% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (53.870) și cu 35,8% mai puține cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (89.109), posibil datorită subraportarilor din perioada sărbătorilor.
Brașovul este județul cu cele mai multe cazuri: aproape 1000 de persoane. Bucureștiul este pe următorul loc, cu puțin peste 900 de cazuri, Clujul - pe locul 3, cu puțin peste 500 de cazuri, iar apoi urmează județele Timiș - cu 370 de cazuri, Galați - 170 de cazuri și Constanța - 160 de cazuri.
Sunt patru decese la acest moment cauzate de infecțiile respiratorii, iar din acest punct de vedere, specialiștii spun că trebuie să fim extrem de prudenți, să ne vaccinăm. Peste 1.117.000 de persoane s-au vaccinat, conform datelor pentru finalul 2024.
Gripă: simptome, cum ne protejăm de virus, de ce e importantă vaccinarea antigripală
Gripa este o boală care afectează anual între 5% si 15% din populație, potrivit INSP. Pentru majoritatea oamenilor este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc.
Este o boală infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale și poate evolua uneori spre forme grave.
Medicii recomandă să ne prezentăm la medicul de familie dacă avem simptome similare gripei, pentru confirmarea diagnosticului, precum și respectarea măsurilor de protecție, pentru a preveni îmbolnăvirea sau răspândirea virusului gripal.
Boala poate afecta mai mult anumite persoane, care sunt mai expuse îmbolnăvirii. Printre acestea, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:
- astmul bronșic și alte boli respiratorii;
- diabetul zaharat și alte boli endocrine;
- boli de inimă;
- boli de rinichi;
- boli de ficat;
- boli metabolice;
- boli neurologice;
- obezitate;
- sistemul imunitar slăbit (din cauza bolii sau de tratamentului)