Un român devine campion mondial la pizza picantă în Italia. Rețeta lui Lucian Scărlătescu a cucerit juriul internațional

Cea mai bună pizza picantă din lume este făcută de un român. Lucian Scărlătescu, proprietarul unei pizzerii dintr-un sat aflat la 100 de kilometri de Napoli, a câștigat titlul mondial la Campionatul Mondial de Pizza Picantă, organizat în Calabria.

La competiție au participat pizzari din 18 țări, inclusiv din Brazilia, Argentina sau Sri Lanka. Un juriu format din 50 de experți a analizat originalitatea preparatelor și complexitatea gustului.

Originar din România, Lucian și-a construit o viață nouă în Italia alături de soția sa Anastasia, care este ucraineancă. Cei doi au deschis pizzeria „Da Luciano” în centrul istoric al comunei Atena Lucana, unde oferă clienților peste 60 de tipuri de pizza.

Lucian spune că succesul în bucătărie vine din respectul total pentru ingredientele folosite.

„Trebuie să îmbinăm foarte bine ingredientele, să oferim două-trei gusturi diferite. În arta pizzei trebuie să ai o maximă disciplină, să guști orice ingredient și să fii curios și respectuos”, spune campionul mondial.

Ce conține pizza câștigătoare

Pentru Euronews, românul a pregătit chiar pizza care i-a adus trofeul. Rețeta este o combinație originală și surprinzătoare:

  • cremă supă din cartofi mov
  • mozzarella de bufală
  • pastrami de vită coaptă și afumată
  • mentă și busuioc pentru aromă
  • ardei capia uscați și prăjiți în ulei
  • cremă de muștar cu boabe
  • ulei de măsline de calitate

„Pizza trebuie mai întâi mâncată cu ochii, apoi trebuie simțite mirosurile și gusturile”, spune Lucian.

Italia, țara în care s-a născut pizza, găzduiește peste 63.000 de pizzerii. Într-o astfel de competiție, a ieși pe primul loc este o performanță rară.

Lucian Scărlătescu demonstrează însă că talentul românesc poate să se impună chiar și în patria pizzei — și la cel mai înalt nivel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE