Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vaccinul antigripal, în farmacii: Este gratuit pentru copiii sub 18 ani, gravide și persoanele peste 65 de ani

Vaccinul gripal pentru cele două tulpini care circulă în acest an a ajuns în farmacii. Medicii spun că primii care ar trebui imunizați, chiar din septembrie, sunt copiii care nu au mai fost vaccinați și care necesită două doze.

Cât costă vaccinul antigripal

Pentru populația generală recomandarea e să mai aștepte puțin, până în octombrie. Deocamdată este disponibilă numai varianta injectabilă, nu și vaccinul gripal intranazal. Acesta este produs anual în cantitate limitată.

Vaccinul injectabil costă aproximativ 65 de lei, iar cel intranazal pentru copii 124 de lei.

Gratuit pentru copii, gravide și persoane în vârstă

Vacinul gripal este gratuit pentru copiii între 6 luni și 18 ani, pentru gravide, persoane de peste 45 de ani cu boli cronice și pentru toți cei de peste 65 de ani.

Pentru cei cu vârste între 45 și 65 de ani, care nu suferă de nicio boală, dar vor totuși să se imunizeze, vaccinul e compensat 50%. De doi ani vaccinarea se poate face și în farmacii.

Medicii spun că vaccinarea cea mai eficientă este cea făcută la începutul sezonului.

Ce este gripa și care sunt simptomele ei

Gripa este o boală care afectează anual între 5% si 15% din populație, potrivit INSP. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc.

Este o boală infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave.

Gripa sezonier este cauzată de virusuri gripale care afectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Printre cele mai comune simptome, pentru infecția ușoară, e numără: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Complicațiile gripei pot include: pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor, medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet.

În cazul persoanelor în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Este foate importantă prezentarea la medic, la apariția simptomelor care pot confirma dacă este vorba despre gripă sau o răceala. Aceasta din urmă poate fi recunoscută după debutul lent al bolii și evoluția ușoară.

Simptomele răcelii includ: usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap.

De asemenea, aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial re spirator, virusuri paragripale etc.).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE