Vacanțele Early Booking, cumpărate cu șase luni înainte, sunt cu 30% la sută mai ieftine. Reprezentanții agențiilor de turism spun că românii încep să-și planifice, din nou, vacanțele din timp, așa cum obișnuiau înainte de pandemie.
Mai nou, oamenii se uită și la cursul de schimb valutar când își aleg concediile. De exemplu, una din țările preferate de români pentru vacanța de vară este Turcia, unde lira turcească s-a depreciat cu peste 40%,în fața leului, în ultimul an. Asta înseamnă că turiștilor le rămân mai mulți lei de cheltuit.
Soții Răzvan și Mihaela Teodoru sunt economiști. Când nu calculează taxele clienților, le place să-și facă socoteli de călătorie. De când se știu, străbat lumea-n lung și-n lat. Ca să nu cheltuie foarte mulți bani, își planifică întotdeauna vacanțele din timp.
Răzvan Teodoru, turist: Călătoresc foarte mult cu soția și anul acesta am ales Turcia, pentru că lira este mult mai ieftină. O vacanță Early Booking este cu 30 – 40% mai ieftină, iar cheltuielile personale sunt mult mai mici.
- Inflația mare din Turcia, accentuată și de cutremurul devastator de anul trecut, transformă țara într-una foarte accesibilă pentru turiști. Leul românesc s-a întărit considerabil în raport cu lira turcească, cu peste 40 % într-un an, ceea ce face ca Turcia să fie o destinație foarte atractivă.
- Pe de altă parte, leul românesc s-a întărit, și în raport cu coroana cehă, ceea ce face ca Cehia să fie atractivă.
- De asemenea, leul românesc s-a întărit în raport cu dolarul american, iar dolarul american este încă o monedă preferată în Asia, ceea ce face ca vacanțele în Asia să fie mai atractive.
Răzvan Teodoru, turist: Ne pregătim să mergem și-n Asia. Poate în Malaezia, chiar acum înainte de vară, pentru că este extrasezon. Un sejur de 7 zile costă cam 400 de dolari, cu aproximativ 50% mai puțin față de prețul din sezon. În plus, ne ajută și cursul mai bun al dolarului.
Jacek Jurczynski, CEO companie specializată în schimb valutar și plăți internaționale: Ratele de schimb valutar influențează costurile vacanțelor. Să vă dau un exemplu. Dacă leul românesc este mai puternic, înseamnă că putem pleca în vacanță cu o putere de cumpărare mai mare. Așadar, pentru noi înseamnă vacanțe mai avantajoase. Pe de altă parte, dacă moneda noastră națională, cum e leul, se întărește, asta înseamnă că este mai bine pentru turismul local. Cum turiștii străini pot cheltui mai mulți bani, România devine o destinație mai atractivă pentru turiștii străini.
Noua Zeelandă, Malaezia, SUA, Vietnam, printre cele mai exotice vacanțe cumpărate de români
La acestea se adaugă, mai nou, Maldive și Mauritius, mai ales că s-au deschis linii de tip charter către aceste rute.
Alexandru Cistelecan, manager agenție de turism: Observăm mai multe Early Bookinguri. Românii și își rezervă mai din timp partea asta de vacanțe. E o revenire 100% a încrederii, practic post-pandemie, post-COVID, care a revenit mai greu decât în alte domenii. Cred că acum o să o să revină la nivelul anului 2019. Un un Early Booking implică o reducere de 30%.
În schimb, țările în care românii plătesc în euro, precum Grecia, Spania, Italia, sunt mai scumpe în acest an cu aproape 20%. Inflația din UE, taxele de stațiuni și scumpirea biletelor de avion sunt principalele motive. Pentru turiștii străini care vin în România, faptul că euro continuă să fie puternic în raport cu leul, îi încurajează să ne viziteze țara. În ultimul an, numărul turiștilor străini a crescut cu aproape 10%.
Costin Corboianu, ghid turistic: România este o atracție nu foarte scumpă pentru turiști, în special din vestul Europei, Statele Unite, Marea Britanie.
Cele mai vizitate zone din România sunt Maramureș, Delta Dunării și Bucovina.