Liderii Uniunii Europene au ajuns luni la Kiev pentru a-și exprima susținerea față de Ucraina în ziua în care se împlinesc trei ani de la declanșarea invaziei ruse, relatează AFP și dpa.
Sursa foto: Profimedia
Lavrov spune că Rusia nu va înceta ostilitățile în Ucraina până când nu va obține ce își dorește din negocieri
„Nu vom înceta ostilitățile până când aceste negocieri nu vor duce la un rezultat ferm și de durată care să convină Federației Ruse”, a declarat Lavrov presei în timpul unei deplasări la Ankara, în Turcia.
Moscova cere de facto capitularea armatei ucrainene, cedarea de către Kiev a cinci regiuni ocupate total sau parțial, renunțarea la aderarea la NATO și instaurarea unor noi autorități.
Ilie Bolojan: „Este foarte important ca Ucraina și Uniunea Europeană să fie implicate în toate negocierile de pace, alături de partenerii americani și de ceilalți aliați”
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat că securitatea Ucrainei este esențială atât pentru România, cât și pentru întregul continent european” și că „este foarte important ca Ucraina și Uniunea Europeană să fie implicate în toate negocierile de pace, alături de partenerii americani și de ceilalți aliați”.
„Se împlinesc astăzi trei ani de la lansarea invaziei Rusiei împotriva Ucrainei și, în curând, se vor împlini 11 ani de când Ucraina își apără în mod curajos libertatea, independența și teritoriul. Unsprezece ani de când curajosul popor ucrainean luptă cu eroism și sacrificii enorme împotriva agresiunii ruse.
Securitatea Ucrainei este esențială atât pentru România, cât și pentru întregul continent european. În aceste momente de cumpănă, în care se discută despre eforturile de pace, trebuie să continuăm sprijinul pentru Ucraina, nu numai acum, ci și în etapele care vor urma în procesul de pace și cel de reconstrucție.
Va fi un drum complicat, dar România a fost de la început alături de Ucraina, am susținut-o și o vom face și în viitor”, a afirmat Bolojan.
Ilie Bolojan: „Milioane de refugiați ucraineni au fugit din calea războiului. Românii i-au primit cu brațele deschise”
„Milioane de refugiați ucraineni au fugit din calea războiului. Românii i-au primit cu brațele deschise, iar mulți dintre ei au ales să rămână în țara noastră, unde au beneficiat de sprijin pentru integrare, părinții și-au putut găsi locuri de muncă, iar copiii au fost școlarizați.
România este un hub de transport și are un rol crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina prin porturile noastre de pe Dunăre și de la Marea Neagră, susținând, astfel, economia Ucrainei”, a mai spus președintele interimar al României, în intervenția sa online.
„Trebuie să creștem investițiile în sectorul apărării pentru a ne consolida securitatea”
„Este în interesul fundamental al României și al tuturor europenilor să împărtășim obiectivul, care este și cel al SUA, de a pune capăt acestui război, care durează de prea mult timp și a distrus prea multe vieți.
Este foarte important ca Ucraina și Uniunea Europeană să fie implicate în toate negocierile de pace, alături de partenerii americani și de ceilalți aliați. România este pregătită să se coordoneze cu toți partenerii - europeni, americani și aliați - pentru a contribui la găsirea cât mai rapidă a căii către o pace justă și durabilă.
Este evident că trebuie să creștem investițiile în sectorul apărării pentru a ne consolida securitatea, printr-o postură adecvată de apărare și descurajare”, a mai spus Bolojan.
„Ucraina va redeveni stabilă și prosperă”
Solidaritatea prietenilor Ucrainei rămâne esențială, iar sprijinul nostru, al tuturor, contează acum, când unitatea noastră este pusă la încercare și când este în joc soarta păcii.
Succesul acestor eforturi va fi demonstrat numai atunci când Ucraina va redeveni stabilă și prosperă, beneficiară a unui aranjament cu garanții solide de securitate și ancorată pe calea europeană”, a concluzionat el.
24 februarie 2022: Prima zi de război, în imagini
24 februarie 2022 - ziua în care Rusia a atacat Ucraina. Ziua în care ucrainenii au simțit groaza, fiorii reci ai războiului. O vedem în imaginile surprinse în ziua invaziei.
E panica pe fețele tuturor..
În privirile confuze, li se citește disperarea de a supraviețui, de a avea grijă de cei dragi, de a ajunge la adăpost.
Dar și îndoiala: „Oare ce ar trebui să fac, încotro să mă duc?” Unii s-au ascuns în subsoluri și adăposturi. Alții, s-au înghesuit în trenuri prea puțin încăpătoare...
Până la căderea nopții, ucrainenii își numărau primii morți. Multe părți ale țării se aflau deja sub ocupație rusă.
Ursula von der Leyen: „O Ucraină liberă și suverană nu este doar în interesul Europei, ci și în interesul întregii lumi”
Prezentă la Kiev, Ursula von der Leyen spune că în joc nu este doar destinul Ucrainei, ci al Europei. „O Ucraină liberă și suverană nu este doar în interesul Europei, ci și în interesul întregii lumi”, a spus șefa Comisiei Europene.
„Dragă Volodimir,
24 februarie 2022 este o zi care va trăi veșnic în infamie.
Astăzi ne alăturăm vouă în amintirea eroilor căzuți în Ucraina și a celor care încă luptă pe linia frontului.
O națiune pașnică a fost invadată, fără niciun motiv, cu excepția obsesiei imperiale a lui Putin. Dar noi credem într-o Ucraină liberă și suverană, pe calea sa către Uniunea Europeană. Și ne alăturăm vouă pentru a modela împreună acest viitor.
Războiul din Ucraina rămâne cea mai centrală și consecventă criză pentru viitorul Europei. Putin încearcă mai mult ca niciodată să câștige acest război pe teren. Scopul său rămâne capitularea Ucrainei. Și atunci știm ce s-ar putea întâmpla mai departe. Pentru că s-a mai întâmplat deja.
Nu este în joc doar destinul Ucrainei. Este vorba de destinul Europei. Prin urmare, prima noastră prioritate rămâne consolidarea rezistenței Ucrainei. Până în prezent, Uniunea noastră și statele membre au sprijinit Ucraina cu suma de 134 de miliarde EUR. Am acoperit deficitul bugetar al Ucrainei pentru întregul an 2025.
În paralel, trebuie să accelerăm livrarea imediată de arme și muniții. Și acest lucru va fi în centrul activității noastre în următoarele săptămâni.
Astăzi, mă aflu aici împreună cu Colegiul Comisiei Europene. O Ucraină liberă și suverană nu este doar în interesul Europei, ci și în interesul întregii lumi. Autocrații din întreaga lume urmăresc foarte îndeaproape să vadă dacă există consecințe atunci când invadezi vecinul și încalci frontierele internaționale. Sau dacă există o adevărată descurajare.
Acest lucru nu este extrem de important doar pentru Europa. Este, de asemenea, important pentru Asia, pentru Africa și pentru ambele părți ale Atlanticului. O investiție în suveranitatea Ucrainei este o investiție în prevenirea războaielor viitoare.
Și există mai multe avantaje pentru Europa și pentru întreaga lume. Ucraina are o industrie de apărare foarte inovatoare și înfloritoare. Aceasta nu ar trebui niciodată să alimenteze arsenalele unei puteri agresive, ci să consolideze rezistența unei Uniuni Europene care își asumă mai multă responsabilitate pentru propria securitate.
Ucraina dispune de o scenă plină de viață în ceea ce privește întreprinderile nou-înființate, cu o mare expertiză în sectoare în ascensiune precum Inteligența Artificială și dronele. Atitudinea pozitivă și spiritul antreprenorial al întreprinderilor ucrainene tinere și dinamice pot oferi impulsuri importante pentru competitivitatea Europei.
Europa este aici pentru a consolida Ucraina în acest moment critic. Pot anunța că o nouă plată de 3,5 miliarde EUR pentru Ucraina va sosi deja în martie.
Și, după cum tocmai a spus președintele Costa, va avea loc un Consiliu European special. Voi prezenta un plan cuprinzător cu privire la creșterea producției noastre europene de arme și a capacităților de apărare. Și Ucraina va beneficia, de asemenea.
Când vorbim despre securitate, nu ne referim doar la dimensiunea militară. Oamenii de aici din Ucraina știu foarte bine acest lucru. Timp de trei ani, Rusia a încercat să scufunde Ucraina în întuneric prin atacarea neîncetată a infrastructurii energetice.
Am pregătit un pachet ambițios privind securitatea energetică. Scopul este de a asigura un sistem energetic rezistent, sigur și competitiv pentru Ucraina. Vom integra pe deplin piața energiei electrice din Ucraina și Moldova cu piața noastră de energie electrică până la sfârșitul anului viitor. Și vom valorifica întregul potențial al vastelor depozite de gaze ale Ucrainei, dintre care 80% sunt situate în apropierea statelor membre ale UE.
Acest lucru generează venituri pentru Ucraina. Și vom accelera investițiile în energia regenerabilă din Ucraina. Toate aceste eforturi vor duce la o mai mare securitate energetică pentru ambele părți - Ucraina și Uniunea Europeană.
În cele din urmă, nimeni nu își dorește mai multă pace decât poporul ucrainean. Dar o pace justă și durabilă nu poate fi obținută decât prin putere. Acesta este motivul pentru care vă consolidăm economia. Acesta este motivul pentru care vă creștem rezistența aprovizionării cu energie. Acesta este motivul pentru care vom continua să vă instruim și să vă echipăm trupele. Gândiți-vă la importanța muniției de artilerie, de exemplu.
Iar astăzi adoptăm cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni. Vom spori sancțiunile punitive împotriva Rusiei, cu excepția cazului în care vor demonstra o dorință reală de a ajunge la un acord de pace durabil.
Slavă Ucrainei”, a punctat Von der Leyen.
Zelenski cere garanții de securitate pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO. „Vom apăra valorile pe câmpul de luptă”
Principalele declarații făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul ''Defense and Security Strategy of Unity. Action Plan'' organizat în Kiev.
„Vom apăra valorile pe câmpul de luptă și le mulțumim aliaților pentru sprijinul fundamental important ca această luptă să continue.
Trebuie să fim uniți și să sprijinim Ucraina mai mult decât oricând. Sper că toți cei prezenți ne-am adunat nu ca să ne lamentăm, ci ca să reconfirmăm hotărârea noastră de a adera la Carta ONU. Acestea sunt sugestiile mele pentru cei care susțin Ucraina.
Trebuie să oferim Ucrainei armele necesare (...) Trebuie să ne asigurăm că nu sunt restricții privind utilizarea acestor arme. Lituania va oferi sisteme adiționale de apărare. Trebuie să accelerăm investițiile în industria de apărare a Ucrainei. Cumpărați din Ucraina pentru Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski.
Zelenski: „Ucraina are nevoie de garanții concrete. Apartenența la NATO este cea mai eficientă”
„Trebuie să creștem costurile pentru antrenament, să fie pregătite și să se integreze în forțele NATO.
Aliații baltici promit sprijin Ucrainei, oferind atât echipament, cât și instruire pentru brigăzi. Trebuie să ne asigurăm că avem o contribuție constantă la nevoile militare ale Ucrainei.
Zelenski propune ca Ucraina să intre în UE în 2030
„Securitatea Europei depinde de Ucraina. Să accelerăm aderarea Ucrainei la UE. 1 ianuarie 2030 este o dată pe care o propun. Deschiderea negocierilor pe primul capitol poate începe în următoarele săptămâni. Să facem apartenența Ucrainei la UE ireversibilă.
Ucraina are nevoie de garanții concrete. Apartenența la NATO este cea mai eficientă și durabilă. Este cea mai ieftină opțiune care trebuie să rămână pe masă pentru a consolida poziția de negociator a Ucrainei”, a mai spus liderul de la Kiev.
Alerta aeriană a fost ridicată
Alerta aeriană de pe întreg teritoriul țării a fost ridicată, în aproximativ 25 de minute de la declanșarea ei.
Alertă de raid aerian în Ucraina, în contextul în care liderii europeni se reunesc la Kiev
O alertă de raid aerian a fost emisă, luni, la Kiev, în contextul în care liderii europeni urmează să se reunească în capitala Ucrainei.
Mari Jeanne Ion, despre alerta aeriană: „E un moment important pentru că aici se află toată conducerea Comisiei Europene”
Mari Jeanne Ion, trimisul special Euronews România la Kiev: „Au început alertele aeriene în mod ciudat încă de dimineață, la ora 11:07 au sunat alarmele.
După intervenția live, ne-am dus până în hotel să încercăm să ne desenăm programul zilei. A fost momentul în care a început alarma.
Am primit recomandarea să ne ducem în adăpost. Deocamdată nu observăm nimic pe cer. Avem o aplicație «Air alert» care ne arată unde sunt zonele cu probleme. Toată țara este roșie în această aplicație. Va fi limitat accesul și circulația pe străzi.
E un moment important pentru că aici se află toată conducerea Comisiei Europene, președintele Consiliului European. Sunt foarte mulți lideri - 13 președinți și premieri europeni pentru summitul care are loc astăzi. Încă 24 sunt online.
Sunt foarte multe evenimente organizate în oraș, bineînțeles, în condiții foarte stricte de securitate, pentru că e o țară în război. O să încercăm să stăm în siguranță. Suntem convinși că forțele armate ucrainene ne vor apăra.”
Conferință cu liderii europeni la 16:20
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat luni „rezistența” ucraineană cu prilejul marcării a trei ani de la invazia rusă, în timp ce mai mulți lideri străini au venit la Kiev pentru a-și reafirma susținerea pentru Ucraina într-un moment în care noua poziționare a SUA schimbă datele conflictului.
„Trei ani de rezistență. Trei ani de recunoștință. Trei ani de eroism absolut al ucrainenilor”, a postat Zelenski într-un mesaj pe rețelele sociale, mulțumindu-le „tuturor celor care apără și susțin Ucraina”.
La ora 16:20 este programată o conferință la care vor participa Zelenski și alți lideri europeni. Potrivit informațiilor Euronews, aceștia vor fi: Antonia da Costa, președintele Consiliului European, Alexander Stubb, președintele Finlandei, Edgars Rinkēvičs, președinte al Letoniei, Gitanas Nausėda, președinte al Lituaniei, Ursula von der Leyen, președintele Comsiei Europene, Justin Trudeau, premierul Canadei, Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, Kristen Michal, premierul Estoniei, Kristrún Frostadóttir, premierul Islandei, Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei, Pedro Sanchez, premierul Spaniei, Ulf Kristersson, premierul Suediei, Feridun H. Sinirlioğlu, secretarul general OSCE și Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei.
Ilie Bolojan participă la discuții în format online
Președintele interimar Ilie Bolojan participă, luni, în format online, la summitul ''Defense and Security Strategy of Unity. Action Plan'', organizat în Ucraina, a informat Administrația Prezidențială.
Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a ajuns luni dimineața la Kiev cu trenul pentru a marca trei ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Demersul inițiat de președintele american Donald Trump a alimentat temerile în rândul aliaților europeni că un acord de pace încheiat rapid ar putea vulnerabiliza Europa față de expansionismul Kremlinului, relatează Euronews.com.
Președintele Comisiei Europene urmează, cel mai probabil, să anunțe, un ajutor financiar în valoare de 3,5 miliarde euro pentru Ucraina, ceea ce ar permite Guvernului de la Kiev să cumpere echipamente militare.
Ursula von der Leyen: „Nu este în joc doar destinul Ucrainei. Este vorba de destinul Europei”
„Europa se află la Kiev, cu ocazia marcării a trei ani de la invazia brutală a Rusiei. Suntem astăzi la Kiev, deoarece Ucraina este Europa.
În această luptă pentru supraviețuire, nu este în joc doar destinul Ucrainei. Este vorba de destinul Europei”, a anunțat șefa Executivului comunitar, pe X.
Cele 3,5 miliarde de euro reprezintă un avans dintr-un fond de asistență de 50 de miliarde de euro, pe care Uniunea Europeană l-a creat la începutul anului 2024, denumit „Facilitatea pentru Ucraina”.
Chiar dacă Bruxelles-ul a reușit să acopere nevoile financiare ale Ucrainei pentru întregul an, furnizarea de armament rămâne incertă în vară.
„Trebuie să accelerăm livrarea imediată de arme și muniții. Și acest lucru se va afla în centrul activității noastre în următoarele săptămâni. Credem într-o Ucraină liberă și suverană pe calea sa către Uniunea Europeană””, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit sursei citate.
Ursula von der Leyen urmează, de asemenea, să anunțe o inițiativă de integrare a Ucrainei și Moldovei pe piața energiei electrice a blocului comunitar până la sfârșitul anului.
Ea este însoțită la Kiev de Colegiul comisarilor europeni, care urmează să se întâlnească cu omologii lor din guvernul ucrainean pentru aprofundarea relațiilor. Alți lideri occidentali, precum președintele Consiliului European António Costa, prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez și prim-ministrul canadian Justin Trudeau, se vor afla, de asemenea, în capitala ucraineană pentru a marca aniversarea solemnă. Aceștia se vor întâlni în comun cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-și reafirma solidaritatea și sprijinul.