Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen, după vizita la Chișinău: Finanțare de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova

Cu doar 10 zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat Chișinăul și a anunțat un nou pachet de sprijin financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro.

Aceste fonduri vor fi direcționate către proiecte care vizează dezvoltarea economică și modernizarea infrastructurii, inclusiv construcția a două spitale noi în Bălți și Cahul.

De asemenea, von der Leyen a transmis un mesaj de încurajare pentru moldoveni, îndemnându-i să meargă la vot în alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie.

”Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia voastră în următorii trei ani și vom concentra aceste investiții pe domenii care vor genera creștere economică. Deja avem mult mai multe proiecte în derulare. Vom construi două spitale noi în Bălți și Cahul și sprijinim eforturile de reformă pentru a moderniza economia", a declarat Ursula von der Leyen în cadrul conferinței de presă susținute alături de Maia Sandu, potrivit cotidianului Ziarul de Gardă.

Șefa executivului european a subliniat, de asemenea, importanța participării la vot și a reiterat sprijinul Uniunii Europene pentru integrarea Republicii Moldova în blocul comunitar: „Încurajez cetățenii să fac uz de acest drept democratic și să-și exprime votul. Nimeni nu poate interveni în această alegere. Eu cred că locul Republicii Moldova este în UE.”

Maia Sandu mulțumește UE pentru sprijinul constant

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul acordat țării în momentele dificile și a evidențiat legăturile comerciale tot mai strânse dintre Moldova și UE. Ea a subliniat faptul că majoritatea exporturilor moldovenești ajung pe piețele europene și a apreciat ajutorul oferit de UE în contextul crizelor recente.

„Peste 65% din produsele moldovenești ajung azi în UE. Ați fost alături de noi în cele mai complicate perioade, iar datorită sprijinului oferit de Uniunea Europeană, sute de mii de familii din Moldova au beneficiat de compensații pentru energia electrică.

UE ne-a ajutat să devenim mai puternici. Doar anul trecut, 30 de spitale din toată țara au primit generatoare din partea UE", a declarat Maia Sandu, subliniind impactul concret al ajutorului european asupra vieții de zi cu zi a moldovenilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE