Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rămași fără locuințe, americanii așteaptă ajutor din partea statului. Uraganele Helene și Milton, pagube de peste 50 de miliarde de dolari

Uraganele Helene și Milton care au lovit sud-estul SUA în ultimele săptămâni au provocat pagube de peste 50 de miliarde de dolari, estimează specialiștii americani. Mii de oameni au rămas fără locuințe. Cei mai mulți dintre ei nu aveau bunurile asigurate și acum așteaptă ajutor de la stat.

Furtunile se vor intensifica din ce în ce mai mult în SUA

Uragane care provoacă pagube de zeci de miliarde de dolari lovesc periodic Statele Unite ale Americii. După amploarea pagubelor, dezastrele din ultimele săptămâni sunt comparate cu uraganul Katrina care, în urmă cu 13 ani, a devastat coasta estică a SUA. Atunci, peste o mie de oameni au murit, iar pagubele au depășit 100 de miliarde de dolari.

Adam Smith, climatolog: Impactul pe care l-a avut uraganul Helene poate fi comparat cu cel pe care l-au avut Katrina sau Sandy, în vestul Carolinei de Nord. Atât de puternic a fost efectul asupra populației, infrastructurii, afacerilor, turismului, economiei, pierderilor de vieți omenești și mijloacelor de trai. A fost devastator și recuperarea va dura ani de zile.

Helene a făcut aproape 300 de victime și a provocat ample inundații. După două săptămâni, furtuna Milton a măturat țărmul Floridei, iar 16 oameni au murit.

Susan Cutter, directorul Institutului de Vulnerabilitate și Reziliență a Pericolelor: Odată cu schimbările climatice și a încălzirii, astfel de furtuni se vor intensifica din ce în ce mai mult. Nu suntem cu adevărat pregătiți pentru această intensificare rapidă.

Dezastrele naturale au dus la apariția unor teorii consipraționiste, potrivit cărora uraganele ar fi fost provocate de autorități. Casa Albă a condamnat acuzațiile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE