Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană recomandă Ungariei şi Poloniei să-şi îmbunătăţească independenţa justiţiei

Uniunea Europeană a transmis miercuri Ungariei şi Poloniei că trebuie să-şi îmbunătăţească independenţa media şi a justiţiei, precum şi măsurile anticorupţie, afirmând că aceste aspecte încă sunt motiv de îngrijorare şi blochează acordarea a miliarde de euro pentru cele două ţări, informează Reuters, citată de Agerpres.

Evaluarea făcută de Comisia Europeană este inclusă în raportul anual privind situaţia statului de drept în UE şi vizează cele 28 de state membre, dar atenţia este concentrată pe cele două ţări, unde guvernele de la Budapesta şi Varşovia au diferende cu Bruxellesul în special cu privire la migraţie, drepturile omului, valorile democratice şi protecţia mediului.

„Invazia rusă în Ucraina ne aminteşte încă o dată că drepturile fundamentale şi statul de drept sunt piloanele democraţiei”, a declarat vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, în timpul prezentării raportului.

„Ucraina se află în război împotriva lui Putin pentru că lui Putin nu i-a plăcut că Ucraina se îndreaptă în direcţia unui stat democratic. În condiţiile în care susţinem statul de drept în Ucraina, putem rămâne credibili doar dacă este ordine în propria noastră casă”, a mai subliniat Vera Jourova.

Îngrijorări cu privire la sistemul judiciar din Polonia și Ungaria

Comisia Europeană condiţionează accesul Varşoviei la 15,5 miliarde de euro reprezentând stimulente pentru relansarea economică post-COVID.

În cazul Ungariei, Comisia a afirmat că temerile privitoare la independenţa sistemului judiciar „rămân nesoluţionate”, recomandând ca Budapesta să consolideze rolul Consiliului Naţional Judiciar şi independenţa autorităţii de reglementare media şi să adopte „reforme cuprinzătoare ale lobbying-ului”.

Referitor la Polonia, executivul UE susţine că „persistă îngrijorări grave în legătură cu independenţa sistemului judiciar polonez”.

Printre recomandări se află separarea rolurilor ministrului justiţiei şi procurorului general, ameliorarea accesului societăţii civile la luarea deciziilor şi asigurarea unui proces corect în deciziile de acordare a licenţelor de emisie pentru media.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE