Ungaria a ajuns luni seara la un acord cu celelalte state europene pentru a diminua proporția fondurilor europene înghețate, în schimbul ridicării veto-ului privind pachetul de sprijin pentru Ucraina și impozitul global aplicat multinaționalelor, relatează Euronews.com.
Comisia Europeană a recomandat în luna noiembrie ca statele UE să voteze înghețarea fondurilor de coeziune în valoare de 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria, după ce autoritățile de la Budapesta nu au implementat suficiente reforme pentru a consolida statul de drept.
În schimb, ambasadorii statelor UE au convenit, luni seară, la reuniunea de la Bruxelles, să diminueze suspendarea fondurilor la 6,3 miliarde de euro. De asemenea, diplomații au convenit să sprijine planul național de redresare și reziliență (PNRR) al Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro.
În schimb, autoritățile de la Budapesta au ridicat veto-ul în cazul unor dosare cheie ce necesitau aprobarea în unanimitate. Este vorba despre pachetul de asistență pentru Ucraina, în valoare de 18 miliarde de euro, și impozitul global pentru multinaționale.
„Mega acord! Ambasadorii UE au aprobat în principiu un pachet de 18 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, impozitarea minimă de 15% pentru marile corporații, aprobarea PNRR-ului Ungariei și un acord asupra condiționalității”, a anunțat președinția cehă a Consiliului UE, pe Twitter.
#COREPERII | ⚡⚡⚡Megadeal! EU ambassadors approved in principle a package of €18 billion in support for #Ukraine, 15% minimum #tax for big corporations, approval of #Hungary's #RRP and an agreement on #conditionality. The package will be confirmed by written procedure. pic.twitter.com/L5bcCGETMU
— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) December 12, 2022
În schimb, Ungaria va trebui să îndeplinească 27 de „super jaloane” stabilite de Comisia Europeană pentru a obține fonduri în cadrul mecanismului de condiționalitate și al planului de redresare.
Printre reforme se numără consolidarea independenței sistemului judiciar, noi reglementări privind auditarea și monitorizarea fondurilor europene, înființarea unor noi instituții independente de combatere a corupției și consolidarea legislației pentru a preveni conflictul de interese.