Telefoanele mobile ar trebui interzise în școli peste tot în lume, recomandă experții UNESCO. O astfel de măsură ar viza îmbunătățirea procesului educațional și protejarea copiilor împotriva hărțuirii online.
Potrivit unui studiu realizat de UNESCO, există dovezi care arată că rezultatele slabe la învățătură au legătură cu utilizarea excesivă a telefonului.
În plus, expunerea îndelungată la mediul online are un impact negativ asupra sănătății emoționale. Revoluția digitală are un potențial enorm, însă ea trebuie reglementată în societate, se mai arată în raportul agenției.
Tot mai multe state au decis deja să interzică smartphonul la orele de curs. Franța a fost printre primele, în timp ce Olanda va introduce interdicția începând cu 2024.
Ce spun specialiștii
Organizația a declarat că apelul său pentru interzicerea smartphone-urilor transmite un mesaj clar că tehnologia digitală în ansamblu, inclusiv inteligența artificială, ar trebui să fie întotdeauna supusă unei "viziuni centrate pe om" a educației și să nu suplinească niciodată interacțiunea față în față cu profesorii.
Având în vedere că tot mai multe cursuri de învățare se desfășoară online, în special în universități, raportul a îndemnat factorii de decizie să nu neglijeze "dimensiunea socială" a educației, în care studenții beneficiază de predare față în față.
"Cei care îndeamnă la o individualizare tot mai accentuată ar putea să nu înțeleagă ce înseamnă educația", a afirmat raportul.
"Revoluția digitală deține un potențial incomensurabil, dar, așa cum au fost lansate avertismente cu privire la modul în care ar trebui reglementată în societate, o atenție similară trebuie acordată modului în care este utilizată în educație", a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.