Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un român, ofițer superior în Armata Franceză. Povestea lui Cristi Tănăsoiu, care a luptat peste 30 de ani în Legiunea Străină

Adjunctul comandantului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO de la Sibiu este un român. Locotenent colonelul Cristi Tănăsoiu nu este militar român, ci francez. Are în spate peste trei decenii de experiență în vestitul corp de elită Legiunea Străină, timp în care a parcurs drumul de la soldat la ofițer superior. Chiar când voia să se pensioneze, comandamentul francez i-a propus să servească NATO chiar în propria țară.

Un român, ofițer superior în Armata Franceză

Cristi Tănăsoiu avea doar 23 de ani când s-a înrolat în Legiunea Străină. A plecat din România la scurt timp după revoluția din 1989, dezamăgit de ce se întâmpla în țară.

Lt. col. Cristi Tănăsoiu: „Nu era sigur, nu știam cum evoluează sistemul educațional ș.a.m.d. Și am luat decizia. Am aflat, de fapt, în '91 că poți să te angajezi în Armata Franceză ca cetățean străin. Am întrebat unde, cum este posibil așa ceva, că în mod normal nu este posibil în nicio țară, în afară de Franța, și am găsit o adresă la un centru de recrutare din Strasbourg, am trimis o scrisoare cu un prieten de-al meu, am primit un răspuns după trei luni”.

Peste trei decenii a fost Cristi Tănăsoiu în Legiunea Străină.

Lt. col. Cristi Tănăsoiu: „Experiența în Legiunea Străină este foarte, foarte bogată, foarte încărcată în operațiuni militare. În Legiunea Străină avem la ora actuală 142 de naționalități diferite, 9.200 de legionari care vin din 142 de țări. Deci puteți să vă imaginați bogăția schimbărilor culturale ș.a.m.d.”.

Românul a urcat în ierarhia militară până la gradul de locotenent colonel.

Lt. col. Cristi Tănăsoiu: „După 31 de ani de serviciu în Legiunea Străină în mai multe regimente, ultima mea funcție a fost de șef de cabinet al generalului care comandă Legiunea Străină și aveam de gând să ies la pensie. Fostul meu comandant m-a întrebat dacă aș dori să vin să fiu afectat într-un post permanent NATO la Sibiu, pentru că crede că aș fi avea profilul necesar. Am fost afectat la Sibiu pentru o perioadă de trei ani, din vara trecută, din iulie 2023”.

Acum, Cristi Tănăsoiu este asistentul militar al comandantului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE