Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un fost primar rus a fost eliberat din închisoare după ce a acceptat să lupte în Ucraina

Un fost primar rus care fusese condamnat pentru mită și-a scurtat pedeapsa cu închisoarea după ce a fost de acord să se alăture trupelor țării care luptă în Ucraina, potrivit presei locale, relatează Euronews.com

Oleg Gumenyuk, care a fost primar al orașului Vladivostok, situat în estul țării, între 2018 și 2021, a fost condamnat anul trecut pentru acceptarea de mită în valoare de 38 de milioane de ruble (echivalentul a aproape 395.000 de euro) și condamnat la 12 ani de închisoare.

Prizonierii eliberați sunt trimiși pe front

Duminică, presa rusă a relatat că Gumenyuk a fost lăsat în libertate după ce a semnat un contract pentru a se alătura operațiunii militare a țării în Ucraina, care a început în urmă cu aproximativ 22 de luni.

Vestea a fost confirmată de avocatul său, Andrei Kitaev, care nu a putut confirma unde se află clientul său, dar a declarat că fostul primar a fost instruit să se prezinte la unitatea sa militară pe 22 decembrie.

În timp ce oficialii locali ai Serviciului Federal Penitenciar din regiunea Primorsky, unde Gumenyuk a fost reținut, nu au confirmat dacă acesta a fost eliberat pentru a se alătura operațiunilor militare din Ucraina, fotografiile care circulă pe rețelele de socializare arată un bărbat care seamănă cu fostul primar și care poartă o armă alături de alți soldați.

Dacă se confirmă, recrutarea lui Gumenyuk ar vorbi despre nevoia urgentă a Kremlinului de a-și reface trupele din țara vecină, după ce a suferit pierderi semnificative în ultimii doi ani.

Se știe că Rusia a recrutat mii de prizonieri eliberați din închisorile țării pentru a-i trimite pe frontul de luptă din Ucraina. Deținuții care se înrolează pentru șase luni pe linia frontului sunt grațiați la întoarcere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE