Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un extremist de dreapta a fost reținut în Franța. Bărbatul ar fi plănuit un atac în timpul Jocurilor Olimpice

Poliția franceză antitero a reținut un bărbat cu viziuni de extremă dreapta și neonaziste care ar fi pus la cale un atac în timpul Jocurilor Olimpice. Între timp, armata franceză a desfășurat trupe impresionate, care să asigure securitatea în perimetrul unde se vor desfășura competițiile sportive. 

Bărbatul reținut ar fi pregătit un atac pentru ceremonia de deschidere a jocurilor olimpice. Potrivit anchetatorilor, acesta promova pe rețelele de socializare mesaje de amenințare cu moartea, de instigare la ură, dar și instrucțiuni de fabricare a unor bombe. Ministrul francez de Interne a declarat că este vorba despre un caz izolat.  

Gerald Darmanin, ministrul francez de Interne: ”Nu avem identificată nicio amenințare specială legată de ceremonia de deschidere sau de Jocurile Olimpice, dar suntem vigilenți. După cum ați văzut în această dimineață, în regiunea Alsacia, am arestat un individ de extremă dreaptă care „încuraja”, și o spun între ghilimele, un atac violent împotriva Jocurilor Olimpice. Dar repet, nu avem o amenințare specială la adresa ceremoniei de deschidere sau a oricărui alt eveniment olimpic.” 

Forțele armate franceze se pregătesc să asigure securitatea în perimetrul fluviului Sena, atât în apă, cât și pe uscat. Misiunea este una destul de complexă. La ceremonia de deschidere vor participa aproximativ 10 mii de sportivi, care vor traversa pe bărci centrul Parisului, pe un traseu de șase kilometri. Pentru a asigura securitatea în timpul îmbarcării sportivilor a fost creată o unitate specială de intervenție.

Olivier, coordonatorul operațiunii: ”Batalionul are misiunea specială de a asigura securitatea zonei de îmbarcare pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Această misiune este complexă și fără precedent. Complexă pentru că ne aflăm într-un mediu care este destul de complicat - Paris, Sena, zona urbană. Există vulnerabilități în perimetrul nostru. Sena este o zonă cu o mulțime de activități.” 

Militarii au în dotare echipamente de înaltă tehnologie, inclusiv drone și sonare. Soldații spun că sunt pregătiți să facă față oricărui tip de amenințare și își coordonează activitățile cu forțele aeriene. 

Quentin, comandant Legiunea Străină: ”Întregul nostru sistem este pregătit să răspundă la orice tip de amenințare, în special la o amenințare care ar putea fi sub apă, pe apă, pe uscat sau în aer. Cu ajutorul ambarcațiunilor vom răspunde rapid la orice amenințare. Putem traversa Sena în câteva minute și desfășura rapid o forță de descurajare sau de intervenție la fața locului.” 

Olivier, coordonator operațiune: ”Tentativa de asasinat împotriva lui Trump nu face decât să ne întărească vigilența, eram deja conștienți de acest lucru și dispunem de resurse foarte importante.” 

Pe durata Jocurilor Olimpice în capitala franceză vor fi mobilizați aproximativ 62 de mii de polițiști, jandarmi și militari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE