Un lider ''carismatic'', cu care trebuie să discuţi, ''fie că îţi place sau nu'' - joi, pe străzile din Beijing, chinezii au exprimat o părere în general pozitivă despre Vladimir Putin, în prezent în vizită de stat în China, informează AFP.
Dacă în Occident, stăpânul de la Kremlin are o imagine împărţită, în special după invazia declanşată împotriva Ucrainei, în China, partener diplomatic şi economic-cheie al Moscovei, el rămâne în general respectat.
"Fie că îl iubeşti pe Putin sau nu, realitatea este că astăzi el e preşedintele Rusiei. Trebuie să-i acorzi un pic de respect şi să asculţi ceea ce Rusia are de spus", a declarat Bao Bo, 30 de ani, care lucrează în domeniul internetului.
El estimează ca fiind necesar în special ca preşedintele chinez Xi Jinping să discute cu omologul său rus pentru a găsi o soluţie care să pună capăt războiului în Ucraina.
"Situaţia internaţională este instabilă" şi "nu poţi avea, ca occidentalii, o atitudine în permanenţă ostilă faţă de Rusia", care rămâne un interlocutor esenţial, pentru că este "dotată cu arma nucleară", consideră Bao Bo.
"Există de asemenea dosarul palestinian. Sper că Rusia şi China vor putea pune puţină presiune asupra Israelului, pe care nimeni la ora actuală se pare că nu poate să-l convingă" asupra intervenţiei sale militare în Gaza, a subliniat el.
Relațiile bilaterale ale Rusiei şi Chinei
Rusia şi China se coordonează în mod regulat la ONU sau pentru a denunţa ceea ce ele prezintă drept hegemonie americană asupra lumii. De asemenea, Moscova susţine Beijingul în pretenţiile sale de suveranitate asupra Taiwanului.
"Fiecare dintre cele două ţări este capabilă să răspundă nevoilor celeilalte în anumite domenii", subliniază astfel Ian Wu, 29 de ani, care lucrează în administraţie, pentru a explica imaginea bună pe care Vladimir Putin o are în China.
"Aceasta este prima lui deplasare în străinătate după învestirea sa" pe 7 mai şi "acesta este un lucru important", pentru că "arată că prietenia ruso-chineză rămâne foarte puternică", apreciază el.
Relaţiile bilaterale sunt bune, apreciază Linda Li, contabilă de 45 de ani, cu referire la ameliorarea legăturilor începând cu anii 1990, după disputele sino-sovietice din timpul Războiului Rece.
"Şi apoi, eu nu mă prea pricep la politică. Nu mă interesează foarte tare. Însă mie Putin mi s-a părut mereu foarte frumos!", a declarat ea pentru AFP.
Cum este portretizat Vladimir Putin în China
Lui Vladimir Putin îi place să-şi cultive imaginea de bărbat viril, pasionat de activităţi sportive.
Media chineze, foarte orientate de guvernul comunist, publică de ani de zile fotografii şi înregistrări video flatante ale preşedintelui rus pe cal, în timp ce pescuieşte, pilotează un avion, joacă hochei pe gheaţă sau practică judo.
Alături de imaginea sa de lider inflexibil care rezistă în faţa Occidentului, aceste imagini i-au creat în China o reputaţie de bărbat puternic.
"Găsesc că el emană multă încredere şi am impresia că îi place mult să facă exerciţii fizice", declară Keira Che, 30 de ani, care lucrează în domeniul finanţelor. "Este cineva care are carismă", susţine ea, exprimându-şi de asemenea speranţa că vizita va stimula relaţiile economice între cele două state.
"Pentru oamenii normali, aceasta este întotdeauna cel mai important. Sper că aceasta ar putea îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei", a subliniat ea.