O lume întreagă și-a luat rămas bun de la Regina care le-a vegheat existența în ultimii 70 de ani. Funeraliile de stat au avut loc luni la catedrala Westminster Abbey din Londra la ora locală 11 (ora 13, ora României), cu participarea a peste 2.000 de înalți oficiali străini, printre care reprezentanți ai caselor regale din întreaga lume.
La sfârşitul slujbei de la abaţie, s-au păstrat două minute de reculegere la nivel naţional, apoi s-a intonat imnul naţional "God Save the King". A urmat o procesiune în centrul Londrei, de unde sicriul dus la Castelul Windsor. Acolo, Elisabeta a II-a a fost înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soţul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut.
Sicriul Reginei Elizabeth II a, coborât în cripta regală din Capela St George
Sicriul Reginei Elizabeth II a fost coborât, luni seară, în cripta regală din Capela St George de la Castelul Windsor. Regele Charles al III-lea, împreună cu embrii familiei re vor merge chiar în Castelul Windsor, iar la ora locală 19:30, regele şi rudele sale se vor întoarce la capelă pentru înmormântarea reginei.
Până în acest moment, nu au fost dezvăluite detalii cu privire la ceremonie, Palatul Buckingham numindu-o ”un eveniment de familie profund personal”, potrivit BBC.
Sicriul suveranei a ajuns la Castelul Windsor
Sicriul suveranei a ajuns la Castelul Windsor. De aici, sicriul va intra în Capela St. George pentru o slujbă. Către sfârșitul slujbei, Coroana Imperială, globul și sceptrul Suveranului vor fi îndepărtate din vârful sicriului, iar Regina va fi coborâtă în bolta regală.
Jurnalistul Euronews România Vitalie Cojocari, prezent la Londra, a surprins momentul în care Regina Elisabeta a II-a a trecut ultima dată pe lângă palatul de unde a condus Monarhia Britanică. Palatul Buckingam.
Procesiunea religioasă de la Westminster Abbey a luat sfârșit
După slujba de înmormântare, la aproximativ 12:15 ora locală (14:15, ora României), sicriul Reginei va fi condus într-o procesiune de la Abație la Wellington Arch.
În acest timp, celebrul clopot din turnul cu ceas al Londrei, Big Ben, va suna la intervale de un minut, pe măsură ce procesiunea se mișcă încet pe străzile Capitalei Regatului Unit.
Salve de foc vor fi trase, de asemenea, în fiecare minut din Hyde Park.
Camilla, Regina Consort, Prințesa de Wales, Contesa de Wessex și Ducesa de Sussex se vor alătura procesiunii în mașini. Odată ajuns la Wellington Arch, în jurul orei locale 13:00 (15:00, ora României), sicriul va fi pregătit pentru călătoria sa finală la Castelul Windsor.
Au început funeraliile Reginei Elisabeta a II-a la Westminster Abbey
Nu mai puțin de 2.000 de persoane s-au ridicat în picioare în momentul în care sicriul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la catedrala Westminster Abbey.
Corul Capelei regale a cântat ”Eu sunt învierea și viața”, primul dintre cele cinci versete din scriptură, cunoscute ca sentințele divine, cântate cu prilejul funeraliilor de stat încă din secolul al XVIII-lea.
La ceremonie iau parte membri ai Familiei Regale britanice, în frunte cu Regele Charles al III-lea.
Sicriul reginei pornește spre catedrală
Cortegiul funerar a pornit spre Westminster Abbey. Mii de oameni își conduc regina pe ultimul drum.
Sicriul este așezat pe un afet de tun al Marinei Regale este tras de 142 de marinari. Acesta a fost văzut ultima dată în 1979, la înmormântarea Lordului Mountbatten.
Membri ai Familiei Regale, inclusiv noul rege și fiii săi, Prințul William și Prințul Harry, fac parte din cortegiul funerar. Procesiunea este condusă de membri ai regimentelor scoțiene și irlandeze, membri ai Royal Air Force și Gurkhas.
Capetele încoronate și oficialii de rang înalt, invitați la funeraliile Reginei
Sute de demnitari străini şi membri ai familiilor regale sunt aşteptaţi la Londra pentru a participa la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a. Evenimentul se anunță a fi unul complicat din punct de vedere diplomatic şi al securităţii, notează agenția AFP, citată de Agerpres.
Catedrala Westminster Abbey poate să primească doar aproape 2.000 de persoane, motiv pentru care doar şefii de state şi unul sau doi reprezentanţi din fiecare ţară au fost invitaţi să asiste la primele funeralii naţionale organizate în Regatul Unit după anul 1965.
Numeroase capete încoronate şi-au confirmat prezenţa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, care a domnit peste 70 de ani. Împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako ai Japoniei au venit la Londra cu ocazia primei lor călătorii întreprinse în străinătate după urcarea lor pe tron în 2019, arată sursa citată.
Prinţul Albert al II-lea de Monaco, soţia lui Charlene, regele Williem-Alexander al Ţărilor de Jos, regina Maxima şi prinţesa Beatrix, regele Philippe al Belgiei şi regele Harald al V-lea al Norvegiei vor fi şi ei prezenţi, precum şi regina Margrethe a II-a a Danemarcei, rămasă de acum singura regină domnitoare din Europa.
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei participă la rândul său la aceste funeralii, dar şi tatăl lui, Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi locuieşte de atunci în exil în Emiratele Arabe Unite.
Aproape toți invitații vor călători în autobuz. Joe Biden a primit acceptul să fie transportat cu limuzina prezidențială
Preşedintele american Joe Biden şi soţia lui, Jill Biden, a sosit încă de sâmbătă seara la Londra. Cuplul prezidențial s-a recules duminică după-amiază în faţa sicriului suveranei britanice.
Spre deosebire de alți lideri cărora li s-a solicitat să se deplaseze la catedrala Westminster Abbey la bordul unor autobuze puse la dispoziție de autoritățile britanice, Biden a obținut permisiunea de a-și folosi limuzina prezidenţială blindată.
Preşedintele Franţei ar fi refuzat însă deplasarea cu autobuzul, dar, pentru moment, nu sunt cunoscute aranjamentele care ar fi putut să fie făcute în acest sens.
Liderii controversați, prezenți la funeraliile Reginei. Cine sunt marii absenți
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-au deplasat la Londra în pofida tensiunilor existente după Brexit.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro asistă şi ei la aceste funeralii de stat.
Preşedintele chinez Xi Jinping va fi absent, însă vicepreşedintele Wang Qishan va asista la funeralii.
Rusia şi Belarus se numără printre țările ai căror reprezentanţi sunt excluşi de la funeraliile Reginei după invadarea Ucrainei de trupele ruse, o interdicţie considerată "imorală" de către Moscova.
Nici președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va fi nici el prezent, însă soția sa, Olena Zelenska, s-a recules duminică în faţa sicriului reginei Elisabeta a II-a.
Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, amplă operațiune de securitate pentru Poliția britanică
Operațiunea de securitate desfășurată cu ocazia funeraliilor de stat va implica o mobilizare fără precedent pentru polițiști.
„Ca eveniment unic, este mai mare decât Olimpiada din 2012 și decât Jubileul de Platină”, a declarat Stuart Cundy, un reprezentant al Poliției Metropolitane, pentru BBC.
Peste 10.000 de polițiști au fost mobilizați pentru funeraliile de stat, fiind implicate forțe din întreg Regatul, inclusiv din Irlanda de Nord.
Ampla operațiune de securitate a fost planificată de zeci de ani, în condițiile în care sute de șefi de stat, de Guvern și reprezentanți ai Familiilor regale din lume sunt prezenți la Londra pentru înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh britanic.
Porțile Palatului Westminster s-au închis
Accesul în Palatul Westminster, unde a fost depus sicriul Reginei, a fost oprit în jurul orei 8:30 (ora României). Încă de miercuri, sute de mii de oameni au venit să-și ia adio de la Regina Elisabeta a II-a. Cei mai mulți dintre ei au așteptat mai bine de 10 ore la coadă, pe străzile Londrei, pentru a putea aduce un ultim omagiu suveranei britanice.
Doliu național în Marea Britanie pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a
Regele Charles al III-lea a decretat zi de doliu național în Marea Britanie pentru funeraliile mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.
Porţile Westminster Hall au fost închise pentru public, luni dimineață, la ora 06:30. Sicriul suveranei britanice a fost pregătit pentru a fi mutat la Westminster Abbey. Impunătorul lăcaș de cult urmează să fie deschis la ora 08.00 pentru invitaţii la înmormântare.
Sicriul va fi purtat în procesiune de la Westminster Hall până la mănăstire. Drumul va fi străbătut în mai puțin de 10 minute, iar pe traseu vor fi prezenți, în semn de respect față de Regină, membri ai Marinei Regale. În urma cortegiului se vor afla Regele Charles III și membrii Familiei regale britanice.
La slujba de înmormântare vor lua cuvântul premierul britanic Liz Truss și secretarul general al Comunității Națiunilor (Commonwealth). Predica va fi oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.
După ”Last Post”, omagiul adus militarilor britanici căzuți în luptă, se va ține un moment de reculegere în jurul orei 13:55.
După procesiunea religioasă, sicriul Reginei este urcat pe un afet de tun și purtat în procesiune în centrul Londrei, până la Arcul Wellington, și ulterior va fi transportat cu o mașină mortuară, spre Windsor, la Capela St Georges.
Ceremonia care va avea loc va fi transmisă în direct.
O procesiune va avea loc la ora 17:00, la capelă, în prezența a peste 800 de persoane. Înhumarea este rezervată membrilor apropiați ai Familiei Regale.
Sicriul va fi depus în Capela Regelui George al VI-lea, într-o anexă a capelei principale în care sunt înhumați tatăl și mama Reginei.
Recepţie pentru oaspeţii care sosesc pentru funeraliile care vor avea loc luni
Regele Charles al III-lea îi primeşte şi oferă o recepţie pentru oaspeţii care sosesc pentru funeraliile care vor avea loc luni.
Sursă foto: AP
Timpul de așteptare la coadă este de 10 ore
Guvernul a revenit cu noi informații despre coadă. Timpul de așteptare la coada pentru a vedea sicriul Reginei a urcat la 10 ore.
Joe Biden a sosit la Westminster Hall pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a
Președintele american Joe Biden a sosit la Westminster Hall pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a.
Președintele a fost filmat apărând pe balconul cu vedere la sicriul Reginei Elisabeta, alături de soția sa, Prima Doamnă, Jill Biden.
Timpul de aștepare la coadă a scăzut
Autoritățile au precizat că timpul estimat de așteptare, la coadă, a scăzut acum la nouă ore și jumătate.
Guvernul a mai adăugat că o decizie va fi luată duminică cu privire la ora de închidere a cozii și a transmis oamenilor să nu se mai alăture, pentru a evita scenariul în care nu ar mai putea ajunge la sicriul Reginei Elisabeta a II-a.
Oamenii au plecat de la Palatul Buckingham, înainte de recepția oferită de Regele Charles al III-lea
Oamenilor li s-a spus că zona este acum închisă. De asemenea, există restricții pentru anumite zone, precum St James’ Park.
Peste câteva ore sute de șefi de stat vor participa la o recepție la Palat, găzduită de Regele Charles al III-lea.
Prințul Andrew i-a adus un omagiu Reginei
Prințul Andrew i-a adus un omagiu mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.
El a scris: „Dragă mămică, mamă, Majestate, trei în unul.
Majestate, a fost o onoare și un privilegiu să vă servesc. Mamă - a națiunii, devotamentul și serviciul personal față de națiunea noastră sunt unice și singulare; poporul dumneavoastră își arată dragostea și respectul în atât de multe moduri diferite și știu că aveți în vedere onorarea respectului lor.
Mamă, dragostea ta pentru un fiu, compasiunea ta, grija ta, încrederea ta le voi prețui pentru totdeauna. Cunoștințele și înțelepciunea ta mi s-au părut infinite, fără limite sau limite de îngrădire.
Îmi vor lipsi intuițiile, sfaturile și umorul tău.
Pe măsură ce cartea noastră de experiențe se închide, o alta se deschide, iar eu te voi ține pentru totdeauna aproape de inima mea, cu cea mai profundă dragoste și recunoștință, și voi păși cu plăcere în cele ce urmează cu tine ca ghid.”
Guvernul: „Nu vă alăturați cozii”
Guvernul a anunțat că astăzi se va lua o decizie cu privire la momentul în care se va închide coada de intrare la sicriul reginei Elisabeta a II-a.
Timpul de așteptare la coadă este deja de 13,5 ore și ar putea crește. Oamenii sunt rugați să nu se alăture cozii.
Președintele SUA, Joe Biden, și prima doamă, Jill Biden, au ajuns la Londra
Președintele Joe Biden și prima doamnă, Jill Biden, au ajuns la Londra pentru a-i aduce un omagiu reginei Elisabeta a II-a. Îmbrăcați în haine închise la culoare, cei doi au fost întâmpinați la Londra de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Regatul Unit, Jane Hartley.
Cei opt nepoți ai Reginei au vegheat în jurul sicriului
Cei opt nepoți ai Reginei și ai prințului Philip au vegheat timp de 15 minute în jurul sicriului bunicii lor în Westminster Hall.
Este pentru prima dată în istorie când nepoții unui monarh vor face ceea ce, în mod tradițional, se numește priveghiul prinților.
William, Prințul de Wales și Harry, Ducele de Sussex au fost îmbrăcați în uniformă militară.
Prințesele Beatrice și Eugenie, Zara Tindall și Peter Phillips, precum și Lady Louise Windsor și James, viconte Severn - au purtat cu toții o ținută neagră, notează BBC.
Accesul la coadă, oprit definitiv
Accesul la coadă a fost oprit definitiv, a anunțat Guvernul.
Oamenii sunt rugați să nu se mai alăture cozii, în urma atingerii capacității maxime.
Timpul de așteptare la coadă a scăzut
Timpul estimat de așteptare la coadă pentru a vedea sicriul Reginei a scăzut semnificativ, potrivit autorităților.
În urmă cu aproximativ 90 de minute timpul estimat de așteptare era de 16 ore și jumătate, acum a scăzut la 13 ore, transmite BBC.
Familia Regală a României a ajuns la Londra
Familia Regală a României a ajuns la Londra.
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Consort au sosit sâmbătă la Londra, pentru a participa la Funeraliile de Stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Cuplul regal va participa duminică, 18 septembrie, și luni, 19 septembrie 2022, la evenimentele oficiale cu ocazia funeraliilor, la Londra și la Windsor, potrivit unui comunicat transmis de către Casa Regală a României.
Primii invitați care vor participa la funeraliile Reginei vor ajunge sâmbătă la Londra
Sâmbătă vor ajunge primii invitați care vor participa la funeraliile Reginei, printre care împăratul Japoniei, fiind prima lui vizită într-o țară străină din 2019 când a fost încoronat, dar și președintele Joe Biden. Premierul Marii Britanii, Liz Truss, se va întâlni cu președintele Poloniei, dar și cu prim-ministrul Canadei.
Regele Charles al III-lea și Prințul William, vizită surpriză oamenilor care așteaptă la coadă
Regele Charles al III-lea le-a făcut o vizită surpriză oamenilor de pe Albert Embankment, lângă Palatul Lambeth, care așteaptă la coadă încă de la primele ore ale dimineții pentru a-i aduce un omagiu mamei sale, notează BBC.
Regele a fost însoțit de Prințul William.
Regele Charles al II-lea a sosit la Palatul Buckingham
Regele Charles al III-lea a sosit la Palatul Buckingham. Vineri, acesta se afla în Țara Galilor, finalizându-și turneul în Marea Britanie, notează BBC.
Restricții de zbor impuse luni deasupra Londrei și Windsor
Unele zboruri spre și dinspre aeroportul Heathrow din Londra vor fi perturbate luni, pentru a garanta liniște în timpul funeraliilor Reginei. De asemenea, au fost impuse restricții de zbor deasupra centrului Londrei și Windsor în aceeași zi.
Autoritatea Aviației Civile spune că niciun avion nu va avea voie să zboare sub 762 de metri deasupra zonelor în care se desfășoară serviciile. Interdicția, care include și drone, baloane mici și zmeie, este necesară din motive de securitate, relatează BBC.
Cei opt nepoţi ai reginei Elisabeta a II-a se reunesc la catafalcul bunicii lor
Cei opt nepoţi ai reginei Elisabeta a II-a, între care prinţii William şi Harry, sosesc la Westminster Hall pentru a se reculege timp de 15 minute la catafalcul bunicii lor. Între timp, regele Charles al III-lea îi primeşte pe şefii de guvern din Commonwealth, la Londra.
Coada se apropie de capacitatea maximă, iar timpul așteptare este de cel puțin 24 de ore
Coada pentru a o vedea pentru ultima dată pe regina Elisabeta la Westminster Hall este aproape de capacitatea totală și se aproximează un timp de așteptare de cel puțin 24 de ore, potrivit monitorului guvernamental de monitorizare a cozilor.
Oamenii au fost sfătuiți să nu călătorească pentru a se alătura cozii.
Aceasta se întinde pe mai mulți kilometri, începând din Southwark Park și mergând de-a lungul malului sudic al râului Tamisa din Londra înainte de a ajunge la Westminster Hall.
Serviciul de ambulanță din Londra (LAS) a sfătuit oamenii să se asigure că își iau cu ei orice medicamente obișnuite și haine adecvate în timp ce așteaptă la coadă. De asemenea, oamenii au fost îndemnați să bea multă apă și să mănânce regulat, notează BBC.
Regele Charles al III-lea și frații săi s-au recules la catafalcul Reginei
Regele Charles al III-lea și frații săi au vegheat în tăcere în jurul catafalcului Reginei, în cadrul unei procesiuni cunoscute ca ”priveghiul prinților”.
Îmbrăcați cu toții în uniformă militară, moștenitorii Reginei au ținut un moment de reculegere în Westminster Hall timp de 15 minute.
Nepoții suveranei britanice urmează să participe la priveghi sâmbătă seară, notează BBC.
Între timp, accesul oamenilor la coada de așteptare pentru a vedea sicriul Reginei a fost sistat temporar, au anunțat autoritățile britanice.
Reprezentanții Departamentului pentru Digitalizare, Cultură, Media și Sport (DCMS) le-au recomandat britanicilor, prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter, că să nu încerce să intre în Westminster Hall până mâine la prânz.
Accesul oamenilor la coadă a fost reluat
După o perioadă de 40 de minute, accesul la coada de aşteptare pentru a vedea sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost reluat.
Guvernul Marii Britanii a anunțat inițial că a oprit temporar accesul oamenilor la coada pentru intrarea în Westminster Hall, acolo unde se află catafalcul Reginei Elisabeta.
Autoritățile au precizat că ar fi fost prea mulți oameni, iar coada creată și-ar fi atins capacitatea maximă.
Regele Charles al III-lea, discurs în galeză la Cardiff
Regele Charles al III-lea și Camilla, Regina Consoartă, au ajuns vineri la Cardiff. Este vizita care încheie turneul în cele patru state din Regatul Unit.
Regele și Camilla au asistat la o slujbă de comemorare a Reginei Elisabeta a II-a, ținută în Catedrala Llandaff. Apoi, cuplul regal a mers în Parlament, acolo unde Charles al III-lea a surprins: s-a adresat membrilor Adunării Naționale în galeză. BBC scrie că este un moment inedit din perspectiva titlului actual al lui Charles al III-lea: ar fi primul rege care face asta.
Altfel, actualul monarh a recunoscut iubirea pe care o poartă Țării Galilor și a precizat că a fost o mare onoare ca titlul său anterior - - să fie Prinț de Wales.
Cât despre discursul în galeză: Charles al III-lea a studiat-o la Universitatea Aberystwyth și nu o dată a folosit-o în momentele oficiale.
Accesul oamenilor la coada pentru intrarea în Westminster Hall a fost oprit
Guvernul Marii Britanii a anunțat că a oprit temporar accesul oamenilor la coada pentru intrarea în Westminster Hall, acolo unde se află catafalcul Reginei Elisabeta. Sunt prea mulți oameni, iar coada creată și-a atins capacitatea maximă, este explicația oficială.
Copiii Reginei, la căptătâiul mamei lor
Regele Charles al III-lea, prinţesa Anne, prinţul Andrew şi prinţul Edward se vor reculege, vineri seară, la căpătâiul mamei lor, regina Elisabeta a II-a, în cadrul "Priveghiului Prinţilor".
La Edinburgh a fost pentru prima oară în istorie când la Priveghiul Prinţilor a participat şi o prinţesă. Toţi cei patru copii ai reginei s-au aşezat în jurul catafalcului şi s-au recules timp de 10 minute în tăcere. La priveghiul de la Edinburgh au asistat, fără să participe, regina consoartă Camilla şi Sophie, contesă de Wessex.
Acest Priveghi al Prinţilor va fi repetat şi vineri, la ora locală 19:30 (21:30, ora României), la Westminster Hall, conform unui comunicat al Palatului Buckingham.
Prințul William și Kate Middleton, la Palatul Westminster
Ducii de Cambridge au ajuns la Palatul Westminster, unde se află sicriul cu corpul Elisabetei a II-a, pentru a vedea omagiile aduse de oameni Reginei.
Acolo, ducii s-au adresat copiilor și au vorbit cu mai multe persoane, cu care au făcut și poze.
Sursa foto: AP
Coadă de șapte kilometri la pelerinaj
Coada este de aproape șapte kilometri la catafalcul Reginei. Se întinde de la Westminster Hall până la Tower Bridge de-a lungul malului de sud al râului Tamisa.
Pelerinaj la catafacul Reginei Elisbeta a II-a
Mii de persoane continuau să se aşeze joi la coada de câţiva kilometri formată în jurul Westminster Hall pentru a-i aduce un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a. Până luni, sute de mii de oameni sunt așteptați să-i aducă un ultim omagiu fostei suverane.
Sursa foto: AP
Trupul Reginei Elisabeta a II-a, depus la Parlament
Sicriul cu corpul Elisabetei a II-a a ajuns la Palatul Westminster, la capătul unei procesiuni emoţionante ce a început de la poarta Palatului Buckingham, transmit agenţiile de presă.
Celebrul clopot din turnul cu ceas al Londrei, Big Ben, va suna, iar din Hyde Park vor fi trase salve de tun. Regina va rămâne în Westminster Hall până în dimineaţa zilei de 19 septembrie, pe un catafalc învelit în mov. Publicul va putea să vină şi să îşi aducă omagiile 23 de ore pe zi. Sunt aşteptate sute de mii de persoane.
Cortegiul a înaintat în sunetele unor marşuri funebre de Beethoven, Mendelssohn şi Chopin, interpretate de o fanfară militară. Orologiul Big Ben a bătut la intervale de câte un minut în timp ce procesiunea funerară înainta spre Westminster Hall.
Regele Charles al III-lea, prinţul de Wales şi ducele de Sussex au mers pe jos în spatele sicriului. Cortegiul a înaintat prin centrul Londrei, iar unii oameni dintre cei care asistau la procesiune de pe marginea drumului au aruncat trandafiri galbeni în calea sicriului suveranei.
De asemenea, din procesiune au făcut parte şi membrii loiali ai personalului reginei, printre care doi dintre pajii acesteia şi intendentul palatului, care a mers direct în faţa sicriului.
Secretarul privat al reginei, Sir Edward Young, a făcut de asemenea parte din procesiune, la fel ca şi Vice-Amiralul Sir Tony Johnstone-Burt, deţinătorul titlului de Master of the Household la Palatul Buckingham.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a este depus la Palatul Westminster
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a este transportat de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster, sediul Parlamentului. La procesiune se vor alătura Regele, regina consoartă şi membri ai familiei regale.
Regina Elisabeta a II-a este conusă de de fiii săi, Prințul William și Prințul Harry, și de alți membri ai Familiei Regale britanice.
Regele Charles al III-lea și frații săi, Prințesa Ana și Prințul Edward, precum și fiul său, Prințul William, poartă astăzi uniforme militare. Însă, fratele Regelui, Prințul Andrew, și celălalt fiu al său, Prințul Harry, sunt amândoi poartă frac.
Acest lucru se datorează faptului că cei doi nu mai sunt membri activi ai Familiei Regale brtianice. Prințul Harry a decis în 2020, împreună cu soția sa Meghan Markle, să se retragă din îndatoririle regale.
Nici Prințul Andrew nu mai este membru al Familiei Regale cu îndatoriri depline. Acesta și-a pierdut titlurile militare la începutul acestui an, după ce a fost acuzat de agresiune sexuală în SUA.
Sicriul Reginei Elisabeta a II-a, mutat de la Palatul Buckingam, la Westminster Hall
Sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei Elisabeta a II-a va fi mutat de la Palatul Buckingham la Westminster Hall, clădirea în care își are sediul Parlamentul Marii Britanii. Regele Charles al III-lea și fiii săi, William şi Harry, vor parcurge tot drumul, pe jos, în urma sicriului.
Oamenii care vin să aducă un omagiu Reginei Elisabeta a II-a vor primi brățări galbene. Aceștia vor avea nevoie de ele ca să poată vedea sicriul Reginei la Westminster Hall.
Fiecare brățară are un număr unic de identificare. Oamenii care au ajuns în jurul orei 7 dimineața au început să ridice brățări începând aproape de la numărul 450.
Westminster Hall va începe să permită publicului să intre de la ora 17:00 BST miercuri seară, și vor avea acces până la ora 06:30 BST luni, ziua înmormântării.
Regele Charles al III-lea și Regina consort au părăsit Palatul Buckingham
Regele Charles al III-lea și Camilla, Regina consort, au părăsit Palatul Buckingham, după aproape o oră de la momentul în care sicriul Reginei a ajuns la Londra.
Unii dintre sutele de britanici care s-au adunat în apropierea reședinței oficiale a regretatei suverane au vărsat lacrimi în momentul în care Regina a ajuns pentru ultima oară acasă.
Regina Elisabeta a II-a, întâmpinată cu aplauze de mii de oameni la Palatul Buckingham
Mii de oameni au venit la Palatul Buckingham pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a, pe care au aplaudat-o în semn de respect. Cortegiul funerar a fost întâmpinat de Regele Charles al III-lea, de fiii săi, Prințul William și Prințul Harry, și de alți membri ai Familiei Regale britanice.
Chiar dacă în Londra plouă, britanicii au ținut să însoțească cortegiul pe drumul de aproape 23 de kilometri de la baza Northolt, unde a aterizat avionul care a transportat sicriul, până la Palatul Buckingham.
Regina Elisabeta a II-a a ajuns în Londra
După o călătorie cu avionul de mai puțin de o oră, trupul celui mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii a ajuns în Londra.
Sicriul regal urmează să fie transportat apoi într-un vehicul mortuar la Buckingham Palace, unde va fi întâmpinat de regele Charles al III-lea şi de alţi membri ai familiei regale, precum şi, în faţa palatului, de o mulţime nerăbdătoare să-i prezinte reginei defuncte omagiile înaintea funeraliilor ce vor avea loc luni.
Sicriul suveranei de la Edinburgh, la Londra
Momentul în care sicriul Reginei a fost transportat la bordul aeronavei RAF C-17 cu care va zbura către Londra.
Garda de Onoare oferă un ultim salut regal. Pe măsură ce aeronava începe să decoleze, trupa regimentului cântă un vers din imnul național.
Sicriul Reginei părăsește pentru ultima dată Scoția. Trupul neînsuflețit al suveranei va ajunge în Northolt, la vest de Londra, în aproximativ o oră.
Reginei Elisabeta a II-a ajunge pentru ultima oară la Palatul Buckingham
Trupul neînsufleţit al reginei Elisabeta a II-a este în drum spre Londra, la bordul unei aeronave în care se află și Prințesa Anne, singura fiică a suveranei. De la aeroport, unde vor fi prezenţi Regele Charles al IIIl-ea şi membri ai familiei regale, sicriul va fi dus la Palatul Buckingham.
La funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, vor asista aproximativ 500 de demnitari din întreaga lume, dar nu au fost trimise invitaţii liderilor Rusiei, Belarusului sau Myanmarului, în timp ce Iranul va fi reprezentat doar la nivel de ambasador, au declarat surse de la Palatul Whitehall, relatează Agerpres.
Sicriul va ajunge marți la Londra
Mii de persoane s-au recules, inclusiv în cursul nopții, la Catedrala St. Giles din Edinburgh, acolo unde a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Marți seară, sicriul va fi transportat cu avionul la Londra, iar începând de miercuri seara, sicriul suveranei britanice va fi depus în Palatul Westminster, unde sute de mii de persoane sunt aşteptate până la funeraliile sale naţionale de lunea viitoare.
Sicriul a fost depus la Catedrala St. Giles din capitala Scoției
În urmă cu scurt timp, sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost depus la Catedrala St. Giles din Edinburgh, unde în aceste momente are loc o slujbă religioasă.
Regele Charles al III-lea se află la Edinburgh
Regele Charles al III-lea se află la Edinburgh, unde însoțește sicriul mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, într-o procesiune ce are loc în capitala Scoției.
Monarhul va merge în spatele sicriului mamei sale, în timp ce acesta este transportat de la Palatul Holyroodhouse la Catedrala St. Giles, unde coroana Scoției va fi așezată pe sicriu înaintea unui serviciu de rugăciune și reflecție asupra vieții și domniei de 70 de ani a monarhului.
Sicriul reginei va sta la catedrală timp de 24 de ore, oferind publicului șansa de a-i aduce un ultim omagiu.
Marți, sicriul va fi transportat cu avionul la Londra, unde va sta în Camerele Palatului Parlamentului, de miercuri după-amiază până în dimineața înmormântării de pe 19 septembrie.
La procesiune au fost prezenți cei patru copii ai Reginei Elisabeta a II-a: Regele Charles al III-lea, Prințesa Anne, Andrew (Duce de York) și Edward (Conte de Wessex). Prințul Andrew nu a purtat uniformă militară, ci costum, pentru că și-a pierdut titlurile militare după ce numele lui a fost vehiculat într-un proces referitor la abuz de minori în SUA.
Sicriul Reginei a ajuns în Capitala Scoției
Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns duminică după-amiază în Edinburgh, capitala Scoției, după o călătorie de şase ore prin ţinutul scoţian.
Regele şi Regina Consoartă se deplasează luni în capitala Scoţiei, Edinburgh, unde printr-o nouă procesiune sicriul Reginei Elisabeta a II-a este mutat de la Palatul Holyroodhouse la Catedrala St. Giles.
O ceremonie religioasă este programată pentru ora 14:00 GMT. Seara va avea loc un priveghi pentru familia regală. Înainte de aceasta, regele va merge la Parlamentul scoţian pentru o sesiune de condoleanţe. Sicriul va rămâne în catedrală până la 13 septembrie.
Sicriul a fost transportat la Palatul Holyroodhouse, unde a fost întâmpinat de o gardă de onoare formată din Regimentul Regal al Scoţiei. Regina a fost depusă în Sala Tronului.
Britanicii vor putea aduce un ultim omagiu Reginei
A fost o călătorie de șase ore, cu mașina mortuară, pentru a permite publicului să își prezinte omagiile. Cortegiul este aşteptat să părăsească în jurul orei 12:00, ora României, Castelul Balmoral, unde regina a murit joi.
La ora 13:20, ar urma să sosească în Aberdeen. După ora 16:00 cortegiul va sosi în Dundee, de unde va pleca spre Edinburgh urmând un traseu pe lângă parlamentul scoţian. De acolo, sicriul va fi dus în Palatul Holyroodhouse, unde va rămâne peste noapte.
Luni, 12 septembrie, sicriul va merge în procesiune la Catedrala Saint Giles, unde va sta până marți, iar apoi va fi transportat cu avionul la Palatul Buckingham, înainte de a ajunge, miercuri, la Westminster Hall, unde va rămâne până în dimineața înmormântării.
Casa Regală a anunțat că Regina Elisabeta a doua va fi înmormântată luni, 19 septembrie, zi care a fost declarată liberă pentru englezi.