Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultimul test cu rachete al Coreei de Nord arată debutul unei curse a înarmărilor între Nord și Sud

Coreea de Nord a declarat marți că a testat o nouă rachetă balistică cu un "focos foarte mare". Anunțul Phenianului reprezintă cea mai recentă evoluție în ceea ce poate fi numită drept o cursă a înarmării cu Coreea de Sud.

O cursă a înarmării

Două dintre noile rachete, cunoscute sub numele de Hwasong-11Da-4.5, au fost lansate luni, fiecare cu un focos fictiv care cântărește 4,5 tone, a declarat agenția oficială de știri KCNA, citată de New York Times. Rachetele balistice transportă adesea focoase care cântăresc mai puțin de o tonă.

Coreea de Sud dispune deja de rachete similare care pot transporta focoase de mari dimensiuni. Colonelul Lee Sung-jun, purtător de cuvânt al armatei sudice, a declarat că rachetele nordice din seria Hwasong-11 ar fi capabile să transporte încărcături care variaza de la o jumătate de tonă la 2,5 tone, dar că este "teoretic posibil" să le modifice pentru a transporta o încărcătură de 4,5 tone.

Colonelul Lee a acuzat însă Coreea de Nord că și-a exagerat în mod intenționat capacitățile în raportul de marți. Una dintre cele două rachete lansate luni de Nord s-a prăbușit pe un câmp gol după un zbor "anormal", a spus el.

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord de furnizarea de rachete Hwasong-11 Rusiei pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei. Atât Phenianul, cât și Moscova au negat comerțul cu arme, care ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite impuse Nordului din cauza programului său de înarmare nucleară.

Coreea de Sud, invocând amenințarea nucleară crescândă a Nordului, și-a sporit propriile cheltuieli militare în ultimii ani. Aceasta include dezvoltarea de rachete balistice cu focoase mari, menite să țintească buncărele subterane în care Coreea de Nord își păstrează arsenalul nuclear și unde liderii săi politici și militari s-ar putea ascunde în caz de război. De asemenea, Sudul a achiziționat avioane stealth americane.

În 2020, Sudul a declarat că a dezvoltat o rachetă balistică cu "unul dintre cele mai mari focoase din lume". Oficialii sud-coreeni din domeniul Apărării au declarat ulterior că dezvoltă o rachetă balistică cu un focos și mai mare. Presa sud-coreeană a declarat că racheta ar putea transporta o încărcătură utilă de până la opt tone.

Vizita lui Putin la Phenian de luna trecută a declanșat temeri în regiune că Rusia ar ajuta Coreea de Nord să-și dezvolte rachetele în schimbul unor transporturi mari de proiectile de artilerie, rachete balistice și alte muniții convenționale pentru războiul purtat de Rusia în Ucraina. Kim și Putin au semnat, de asemenea, un tratat care include un angajament de apărare reciprocă în cazul în care una dintre țări ar fi atacată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE