Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi semne de îngrijorare de la Phenian. Coreea de Nord spune că a testat cu succes o rachetă cu mai multe focoase

În contextul tensiunilor tot mai mari dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, apar noi îngrijorări. Regimul de la Phenian spune că a testat cu succes o rachetă cu focoase multiple, după cum anunță agenția de presă de stat KCNA.

Este vorba de o rachetă balistică, de tip MIRV (Multiple Independently Identificable Reentry Vehicle Technology).

"A fost un test de separare și control al unor focoase mobile individuale. Ogivele separate au atins trei ținte coordonare", se arată în comunicatul MCNA.

Nord-coreenii spun că au testat cu succes o rachetă cu focose multiple

În ciuda comunicatului Nordului, Coreea de Sud a precizat că acea rachetă părea una hipersonică, însă susține că a explodat în aer, după 250 de kilometri de zbor deasupra Mării Japoniei. Statul Major sud-coreean spune că racheta avea combustibil solid, dar ar fi avut probleme de combustie, ceea ce a reieșit din faptul că a produs mai mult fum decât era normal.

Ceea ce încearcă nord-coreenii este de a ajunge la crearea unei rachete hipersonice care să poată neutraliza sistemele de apărare antirachetă din Coreea de Sud și SUA. De asemenea, Phenianul ar vrea să aibă rachete capabile să lovească baze militare regionale, precum cele americane din Coreea de Sud.

Avantajul rachetelor cu combustibil solid este că nu au nevoie de realimentare, ceea ce înseamnă că ele ar fi mai rapide și mai greu de distrus.

Printre îngrijorările SUA se numără și insistențele regimului lui Kim Jong-un de a progresa în domeniul nuclear. După al doilea test nuclear, pe care nord-coreenii l-au făcut în 2009, ONU le-a aplicat o serie de sancțiuni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE