Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE va majora TVA-ul pentru Airbnb și Uber după ce Estonia renunță la veto

Diplomații UE au convenit asupra unei reforme a normelor privind TVA, care ar însemna creșteri de taxe pentru serviciile de închiriere pe termen scurt și de tip taxi, precum Airbnb și Uber.

Estonia, țara de origine a aplicației de ride-sharing Bolt, își exprimase anterior îngrijorarea cu privire la tratamentul inechitabil al platformelor online și al furnizorilor adesea mici care le utilizează.

Textul reformulat include o perioadă de tranziție mai lungă, ceea ce înseamnă că normele privind platformele online vor deveni voluntare în iulie 2028 și obligatorii din ianuarie 2030, a declarat pentru Euronews un oficial UE, sub rezerva anonimatului.

Preocupările Estoniei cu privire la sarcinile administrative au fost aparent atenuate prin oferirea unui regim mai flexibil pentru scutirea întreprinderilor mici.

TVA-ul, perceput la vânzarea de bunuri și servicii la o rată de până la 25 %, a fost în mare parte armonizat în cadrul blocului timp de decenii, însă oficialii sunt îngrijorați că serviciile online scapă din plasă.

Conform noilor planuri, platformele online precum Airbnb, Vrbo sau Uber sunt direct responsabile pentru înregistrarea taxei, în loc să presupună că utilizatorii lor finali, șoferii și proprietarii, vor face acest lucru.

Comisia Europeană a prezentat planurile în decembrie 2022, dar a fost dificil să se ajungă la un acord, având în vedere că oricare dintre cele 27 de state membre ale UE are drept de veto.

Afaceriștii din industria hotelieră convențională, care aplică deja taxa, s-au plâns că se confruntă cu o concurență neloială din partea rivalilor digitali - dar Bolt a susținut că mulți taximetriști mici nu sunt oricum obligați să plătească TVA.

Un purtător de cuvânt al Asociației Europene a Caselor de Vacanță a declarat că normele privind TVA pentru platformele online sunt o „soluție în căutarea unei probleme”.

Acordul de principiu, anunțat într-o postare pe X de către președinția maghiară a UE, care prezidează discuțiile dintre statele membre, deschide calea pentru ca miniștrii de finanțe să aprobe oficial măsurile în cadrul unei reuniuni care va avea loc marțea viitoare, la 5 noiembrie.

Acesta este cel mai recent element din planurile Bruxelles-ului de a aduce serviciile digitale în sfera de reglementare, după un acord încheiat în martie pentru a îmbunătăți drepturile de muncă ale lucrătorilor de pe platforme, cum ar fi șoferii Uber și Deliveroo, care erau tratați anterior ca lucrători independenți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE