„Preşedintele Putin a vrut să cucerească Ucraina în câteva zile şi să ne divizeze. Este evident că a eşuat în ambele planuri.” Este declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a semnat o a treia declarație comună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta urmărește consolidarea cooperării în domeniul securității și apărării în Europa. Mai exact, cei doi au convenit că toate capacitățile de apărare ale UE ar trebui să se integreze cu cele ale Alianța Atlanticului de Nord.
Războiul din Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat noua declarație comună la sediul Alianţei Nord-atlantice de la Bruxelles. Aceasta se bazează pe acorduri similare din 2016 și 2018 și vine în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.
„Declarația noastră arată clar că NATO rămâne fundamentul apărării noastre colective și rămâne esențial pentru securitatea euro-atlantică. De asemenea, recunoaște valoarea unei apărări europene mai capabile, care contribuie pozitiv la securitatea noastră și este complementară și interoperabilă cu NATO,” a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
„Amenințările și provocările Rusiei sunt cele mai imediate, dar nu sunt singurele. De asemenea, am asistat la încercarea tot mai mare a Chinei de a remodela ordinea internațională în beneficiul său. Trebuie să ne întărim propria rezistență. Și, prin această nouă declarație comună, ne aducem parteneriatul la nivelul următor,” a explicat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
UE și alianța militară au în comun 21 de membri care împărtășesc valori comune și au roluri complementare și de consolidare în sprijinul păcii și securității internaționale. Consolidarea cooperării dintre cele două organizații a primit un nou impuls de la invazia Rusiei în Ucraina.