Începând cu 1 ianuarie, cele 27 de state membre ale blocului UE nu vor mai avea voie să cumpere diamante naturale și sintetice, precum și bijuterii cu diamante, care provin direct din Rusia, cu excepția cazului în care acestea sunt destinate unor scopuri industriale.
Belgia, principalul punct de intrare pentru diamantele rusești, va folosi un sistem de trasabilitate bazat pe blockchain pentru a identifica și verifica originea diamantelor importate, notează Euronews.com.
Este cel de-al 12-lea set de sancțiuni din partea UE, care a început din februarie 2022 odată cu războiul din Ucraina.
De mai bine de un an, interzicerea diamantelor a fost pe lista priorităților de la Kiev
Rusia este cel mai mare producător mondial de diamante brute în volum, cu peste 90% din afacerile sale dominate de o singură companie, Alrosa. În 2021, cu un an înainte de începerea războiului, Rusia a exportat diamante în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari, o sumă care a scăzut ușor în 2022.
Diamantele trec prin mai multe mâini până ajung la varianta lor finală. De exemplu, diamantele brute rusești sunt de obicei tăiate și lustruite în India și apoi comercializate în Anvers, Belgia, de unde sunt expediate către alte piețe din întreaga lume, cum ar fi Statele Unite, Hong Kong și Emiratele Arabe Unite.
Asta înseamnă că, cel mai probabil, un comerciant nu va putea identifica cu exactitate originea unui diamant, ceea ce face dificilă separarea pietrelor semiprețioase rusești de cele non-rusești.
Prin urmare, UE și G7 au dezvoltat un sistem internațional de trasabilitate pentru a urmări diamantele de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, de la mine la magazine. Cu alte cuvinte, cei trei pași sunt:
- Până la 1 ianuarie - restricții asupra importurilor de diamante care sunt extrase, prelucrate sau produse în Rusia, cu excepția scopurilor industriale.
- Până la 1 martie - restricții asupra importurilor de diamante rusești care sunt procesate în alte țări.
- Până la 1 septembrie - implementarea unui mecanism pentru a verifica și certifica diamantele brute, care va intra în vigoare în țările occidentale.
Pe lângă diamante, cele mai recente sancțiuni restricționează importurile de fontă de origine rusă, fire de cupru, fire de aluminiu, folie, tuburi și țevi, care în total reprezintă o valoare de 2,2 miliarde de euro pe an.
Achizițiile de gaz petrolier lichefiat (GPL) produs în Rusia, care valorează peste 1 miliard de euro anual, vor fi interzise pe o perioadă de tranziție de 12 luni.