Ambasadorii celor 27 de state membre al Uniunii Europene au aprobat joi seara al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în vreme de șefii de stat și de Guvern au convenit să acorde un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina.
Noul pachet de sancțiuni a fost finalizat de ambasadori în marja reuniunii Consiliului European de la Bruxelles. Textul final trebuie să fie trimis și aprobat oficial de toate capitalele UE și ar urma să fie făcut public vineri, relatează Euronews.com.
Proiectul Comisiei Europene prezentat săptămâna trecută prevede înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru alți 200 de cetățeni și entități din Rusia. Este vorba despre membri ai Guvernului de la Moscova, parlamentari, guvernatori regionali, partide politice ruse și entități precum forțele armate.
Pe lista neagră se află deja 1.241 de persoane și 118 de entități.
Al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei vizează și industria apărării
De asemenea, acest pachet de sancțiuni va viza inclusiv industria rusă de apărare, mai multe instituții bancare, sectorul minier, controale la exportul unor produse precum substanțe chimice, agenți neurotoxici, electronice și componente IT care ar putea fi utilizate de forțele armate, precum și cele pentru dronele militare.
Pachetul a fost blocat mai multe zile deoarece mai multe state UE nu au ajuns acord cu privire la includerea unor derogări care să permită efectuarea de plăți către oligarhii ruși sancționați aflați la conducerea unor companii ce exportă produse agricole și alimentare.
Produsele alimentare, excluse de pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei
Uniunea Europeană nu a impus nicio sancțiune asupra produselor alimentare și agricole rusești, pentru a nu intensifica îngrijorările privind o criză alimentară globală. În schimb, măsurile îi împiedică pe operatorii UE să aibă direct sau indirect relații comerciale cu entități deținute de oligarhii ruși.
Textul final al noului pachet ar urma să includă și o clauză juridică existentă în cazul sancțiunilor sectoriale. Prevederile au rolul de la oferi companiilor din UE certitudinea să pot colabora cu firmele din domeniul alimentar și agricol deținute de oligarhii ruși aflați pe lista sancțiunilor, cu condiția ca acestea să fi făcut exporturi înainte de invazia Rusiei în Ucraina, a declarat un diplomat european pentru Euronews.
Scopul acestei măsuri este prevenirea tentativelor de evitare a sancțiunilor prin crearea de noi firme.