Un nou pachet de sancțiuni europene aplicate Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina a intrat în vigoare vineri. În consecință, Moscova a reacționat prin extinderea listei cu oficiali europeni care au interdicție de a intra pe teritoriul statului rus, realtează agențiile AFP și DPA, citate de Agerpres.
Noile sancțiuni europene au ca scop în mod special prevenirea eludării măsurilor impuse anterior și vizează inclusiv companii din alte state, precum China. În schimb, de teama unor represalii din partea Beijingului, numărul companiilor chineze sancționate a fost scăzut față de cel prevăzut în proiectul inițial. În cele din urmă, doar trei firme figurează pe lista sancțiunilor. De asemenea, alte companii sancționate sunt din Uzbekistan, Emiratele Arabe Unite, Siria şi Armenia.
Ce prevede al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Noul pachet de sancțiuni europene contra Rusiei, al 11-lea de la izbucnirea invaziei ruse din Ucraina, face posibilă restricționarea anumitor exporturi către țările prin care produse vizate de sancțiuni ajung în Rusia și ocolesc restricțiile impuse prin pachetele precedente.
Mai mult, navelor comerciale bănuite de încălcarea embargoului petrolier sau că se implică în transferuri de pe alte nave pentru a nu respecta plafonul tarifar pentru petrol impus Rusiei de către UE li se va putea interzice accesul în porturile europene. O interdicţie de transport de bunuri în interiorul UE se va putea aplica şi în cazul camioanelor cu remorci sau semiremorci ruseşti, notează sursa citată.
Prin restricții la export, noile sancțiuni vizează și 15 bunuri tehnologice descoperite pe câmpul de luptă în Ucraina, precum şi echipamentele necesare producerii acestora.
Riposta Rusiei după noul pachet de sancțiuni aplicat de UE
Rusia a ripostat, anunțând că a ”extins considerabil” lista cu oficialii instituţiilor europene şi ai statelor membre ale UE care au interdicţie de intrare pe teritoriul statului rus.
Ministerul rus de Externe nu a precizat numărul responsabililor cărora li se va aplica interdicția. În schimb, a transmis că este vorba în special despre membri ai serviciilor de securitate ori ai instituţiilor politice şi comerciale europene, precum şi europarlamentari ”care promovează o agendă (ostilă) faţă de Rusia”.
După lansarea a ceea ce numește ”operațiune militară specială” în Ucraina și numeroasele pachete de sancțiuni occidentale, Rusia a declarat indezirabili sute de politicieni, funcţionari, jurnalişti, afaceriști și alte persoane din Occident pe care le-a considerat ostile.