Rusia a avut mijloacele, motivul și oportunitatea de a distruge barajul Kahovka, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Ruperea barajului a dus la inundații grave soldate cu victime, a pus în pericol culturile de grâu și aprovizionarea cu apă potabilă pentru mii de oameni și a declanșat o catastrofă ecologică, mai adaugă Institutul.
Cele două țări s-au acuzat reciproc de distrugerea barajului. Însă experții militari spun că acuzațiile Rusiei, potrivit cărora barajul a fost distrus de o rachetă, nu justifică o explozie atât de puternică, încât a fost detectată de observatoarele seismice din regiune.
Illia Zelinski, comandant al Brigăzii Bugski: Nu există nicio îndoială că rușii au aruncat în aer barajul. Regimentul 205 mecanizat a fost responsabil pentru baraj. Ei au fost postați acolo încă de la început, aveau comandamentul în zonă. Contraofensiva ucraineana era în faza de început, așa că au decis pur și simplu să se grăbească și să arunce în aer barajul.
Valentyna Ivanivna, locuitoare din Kozatske: Forțele armate ruse au aruncat în aer barajul pentru ca ucrainenii noștri să nu avanseze. Așa cred, dar cine știe? Poate că armata noastră va avansa în altă direcție, dar aici și-au retras forțele.
În ultimele săptămâni, forțele armate ucrainene au anunțat progrese limitate în debutul contraofensivei, pentru a recupera teritoriile cucerite de ruși. Chiar președintele rus Vladimir Putin a recunoscut indirect avantajul pe care îl au forțele rusești, însă a continuat să nege responsabilitatea Rusiei în distrugerea barajului.
Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat încă de anul trecut că barajul ar putea fi o țintă a forțelor rusești. Mai mult, Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de experți americani care a monitorizat acțiunile Rusiei în Ucraina de la începutul războiului, a declarat că există suficiente dovezi care arată că rușii au avariat în mod intenționat barajul.