Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: Rachete rusești au lovit două nave cu cereale din Marea Neagră

O rachetă rusească a lovit luni o navă sub pavilion Palau, în portul Odesa din sudul Ucrainei, ucigând un cetățean ucrainean și rănind cinci membri ai echipajului în al doilea atac de acest fel, au declarat oficialii, potrivit Reuters.

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha a declarat pe X că cele două nave au fost avariate în centrul de export de cereale din Marea Neagră, fără a oferi detalii cu privire la starea navelor. El a condamnat acțiunile Rusiei.

„Trebuie să ne unim forțele tuturor statelor și organizațiilor responsabile pentru a... asigura libertatea de navigație în Marea Neagră și securitatea alimentară globală”, a spus acesta.

Moscova a negat în repetate rânduri că ar ataca ținte civile

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, care a scris pe aplicația de mesagerie Telegram, a declarat că bărbatul ucis în ultimul atac era un lucrător portuar. Cei cinci bărbați răniți erau cetățeni străini și membri ai echipajului navei.

Rusia „încearcă în acest fel să distrugă transportul maritim în Marea Neagră, care garantează securitatea alimentară. Consecințele nu pot însemna decât o mai mare instabilitate în regiunile sensibile dependente de importurile de alimente și tensiuni în relațiile internaționale”, a declarat Kuleba.

Ministerul ucrainean a identificat nava atacată duminică în portul Pivdennyi, sub pavilion Saint Kitts și Nevis, care avea o încărcătură de 6 000 de tone de porumb.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE