Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina dă aprobarea finală pentru prețurile minime de export ale cerealelor

Ucraina a aprobat detaliile finale ale unui nou sistem de prețuri minime de export pentru livrările de cereale și semințe oleaginoase esențiale ale țării, a anunțat marți guvernul, potrivit Reuters.

Este un plan despre care comercianții de cereale spun că ar putea perturba exporturile și comerțul acestora.

Guvernul a lansat acest plan pentru a combate denaturarea prețurilor legată de războiul cu Rusia, care a dus la o creștere a achizițiilor interne în numerar de anumite produse agricole și la exportul lor ulterior la prețuri artificial scăzute pentru a evita taxele.

Cabinetul a aprobat acum procedura de stabilire a prețurilor minime. Oficialii ucraineni au declarat că noul sistem ar putea fi lansat în luna august, însă nu se știe sigur când anume vor intra în vigoare noile norme.

Care sunt produsele vizate de schimbare

Noul mecanism al prețurilor de export se va aplica transporturilor de grâu, porumb, ulei de floarea-soarelui, soia, rapiță și alte câteva produse agricole, care rămân cea mai mare sursă de venituri externe a Ucrainei.

În conformitate cu noile norme, prețurile minime de export admise vor fi calculate pe baza datelor serviciului vamal de stat, luând în considerare condițiile de livrare pentru luna precedentă și utilizând o reducere de 10%.

Uniunea comercianților UGA a declarat că prețurile minime de export ar pune în pericol jumătate din exporturile Ucrainei, ar putea distruge sistemul contractelor la termen și ar duce la incertitudine pe piață în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor exportatorilor și achizițiile de cereale.

Acesta a afirmat că multe întreprinderi au utilizat credite bancare care sunt garantate prin contracte la termen. Lipsa unor astfel de contracte ar împiedica fermierii să obțină împrumuturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE