Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina a anunțat ONU că va transporta cereale prin apele teritoriale ale României

Retragerea Rusiei din acordul privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră i-a făcut pe vecinii noștri să ia o decizie provizorie. Astfel, pentru că nu mai pot trece în siguranță prin coridorul susinut de ONU, ucrainenii au anunțat că navele vor trece, temporar, prin apele teritoriale ale României.

Ucraina a și trimis o scrisoare celor de la ONU, în care a explicat că a stabilit "temporar o rută maritimă recomandată".

Ucraina va folosi apele României pentru exportul de cereale

Vasil Șurakov, ministrul Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii din Ucraina, a spus că "scopul este de a facilita deblocarea transporturilor maritime internaționale în partea de nord-vest a Mării Negre", conform Reuters. Informația a fost confirmată și de ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acordul ar putea continua și fără Rusia, însă nu a precizat exact cum anume.

Între timp, rușii au și subliniat că navele care ar trece prin acea zonă fără acordul lor ar putea fi în pericol.

În condițiile retragerii Rusiei din acest acord, asiguratorii nu ar mai vrea să asigure navele de transport pe acea rută, având în vedere riscurile existente. Până acum, primele de asigurare se înnoiau o dată pe săptămână.

Rușii nu au exclus total posibilitatea de a prelungi acordul, însă a pus condiția ca regulile privind propriile exporturi să fie relaxate, având în vedere sancțiunile impuse de Occident.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE