Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traficul de persoane, în creștere. România, între principalele ţări de provenienţă a victimelor exploatării sexuale

Victimele traficului de persoane au adesea probleme în a-şi afirma drepturile în Germania, potrivit unui raport publicat joi la Berlin, transmite dpa.

Studiul care a stat la baza raportului, realizat de Institutul german pentru drepturile omului, este descris ca fiind primul care sintetizează toate datele disponibile pe acest subiect, de la autorităţi şi centre de consiliere.

„Traficul de persoane are loc în Germania în fiecare zi, de exemplu în asistenţa medicală, muncile casnice, prostituţie, agricultură, industria de prelucrare a cărnii sau în industria construcţiilor”, a punctat directoarea institutului, Beate Rudolf.

Aceste activităţi „folosesc intens forţa de muncă şi nu necesită nici calificări speciale, nici abilităţi lingvistice”.

Mulţi dintre cei afectaţi de trafic rămân ascunşi pentru că le este ruşine, sunt ameninţaţi sau se tem de represalii.

Institutul menţionat este finanţat de guvernul federal şi funcţionează independent, efectuând cercetări şi oferind consiliere cu privire la drepturile omului, inclusiv politicienilor.

România, în topul țărilor cu cele mai multe victime

Autorii studiului au identificat victime ale exploatării sexuale provenind în primul rând din Germania, România, Bulgaria, China, Ungaria, Thailanda şi Vietnam.

Raportul, care urmează să fie publicat la fiecare doi ani pe viitor, acoperă date din perioada 2020-2022. În acest timp, autorităţile au identificat 3.155 de victime, o medie de aproape trei pe zi. Se presupune însă că există un mare număr de cazuri neraportate.

Raportul a mai constatat că există două victime de sex feminin pentru fiecare victimă de sex masculin a traficului de persoane. În cazul exploatării sexuale, peste 90% dintre victime sunt femei, în timp ce în cazul exploatării prin muncă mai mult de jumătate sunt bărbaţi. Conform Biroului poliţiei criminale (BKA), aproape una din patru victime sunt minore.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE