Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai multe mașini furate din alte țări și găsite la granițele noastre. Sunt autoturisme scumpe, de sute de mii de euro

Numărul mașinilor furate din alte țări și găsite la noi la Frontieră a crescut cu aproape 60 de procente în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai multe autovehicule furate au fost descoperite la frontiera cu Ungaria. Vorbim despre mașini scumpe, care valorează și sute de mii de euro.

Numărul mașinilor furate a crescut cu aproape 60% în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu 2023

Cele mai multe mașini furate sunt de lux sau din categoria clasei de mijloc. Vorbim despre bolizi care valorează chiar și 50.000 sau 100.000 de euro. Sunt mașini fabricate recent, iar unele sunt aduse chiar pe platformă. Hoții au furat SUV-uri, remorci cu cisterne, dar și mașini de lux.

Magda Costache, jurnalistă Euronews: „Polițiștii români de Frontieră au descoperit 167 de mașini furate, în primele șase luni din 2024, comparativ cu 103, câte au fost în aceeași perioadă a anului trecut. Vorbim despre 131 de autoturisme, 11 camioane, 17 microbuze, cinci remorci, dar și trei motociclete care figurau ca bunuri pentru confiscare. Ele au fost indisponibilizate și se află la sediul Poliției de Frontieră până când dosarele penale vor fi soluționate”.

Cele mai multe autovehicule furate au fost descoperite la frontiera de vest, de la Petea și Borș. Altele au fost găsite la frontiera cu Bulgaria, la Punctele de Trecere a Frontierei Giurgiu și Calafat. Însă, au fost și la granița cu Moldova, la vama Albița.

Cele mai multe mașini furate provin din România, Germania, Marea Britanie, Italia, Franța, Belgia și Elveția.

Laurențiu David, ofițer de presă al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră: „Pe timpul verificărilor, în majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul autoturismelor respective au declarat că nu știau faptul că acestea se află în atenția autorităților și ei sunt doar cumpărători de bună credință. Totodată, parte dintre aceștia au motivat că au primit o sumă de bani pentru a transporta mașina în România, însă fără a cunoaște situația legală a acesteia”.

Cei prinși la graniță cu mașini care erau furate sunt bulgari, croați, greci, moldoveni, sârbi, polonezi, turci, unguri și ucraineni. Toți s-au ales cu dosare penale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE