Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a catalogat sâmbătă activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului drept „provocatoare şi destabilizatoare”. Observațiile lui Austin vin la o zi după ce omologul său chinez l-a avertizat că Beijingul „nu va ezita să intre în război” dacă insula îşi declară independenţa, potrivit AFP, citată de Agerpres.
„Observăm o constrângere tot mai mare din partea Beijingului. Am asistat la o creştere continuă a activităţii militare provocatoare şi destabilizatoare în apropierea Taiwanului”, a declarat Lloyd Austin.
Potrivit Ministerului chinez al Apărării, Beijingul - care consideră Taiwanul drept parte integrantă a teritoriului său – „ar strivi” orice tentativă de independenţă.
De partea cealaltă, Lloyd Austin i-a spus ministrului Apărării din China, Wei Fenghe, că Beijingul ar trebui „să se abţină” de la orice nouă acţiune destabilizatoare în regiune, potrivit Pentagonului.
Oficialul american „a reafirmat importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea (Taiwan) şi a îndemnat (China) să se abţină de la orice nouă acţiune destabilizatoare faţă de Taiwan”, potrivit sursei.
O rivalitate istorică
Tensiunile dintre China și Taiwan sunt vechi, extinzându-se în timp până în anul 1949. Atunci liderul comunist Mao Zedong a preluat controlul asupra părții continentale a Chinei, iar rivalul său, Chiang Kai-shek, s-a refugiat în insulă. Cele două state au urmat o traiectorie diferită, China devenind o dictatură comunistă, iar Taiwanul o democrație.
Regimul de la Beijing consideră că Taiwanul, cu cei 24 de milioane de locuitori ai săi, reprezintă una dintre provinciile sale istorie. În ultimii ani, China a crescut presiunea asupra Taipeiului, de pildă prin campanii de incursiuni în Zona de apărare aeriană a Taiwanului.
La 30 mai, China a efectuat a doua cea mai mare incursiune a anului. Atunci, potrivit Taipeiului, China a trimis 30 de avioane în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.