Situaţia din nordul Kosovo era în continuare haotică duminică, după ce un poliţist a fost ucis, iar bărbaţi înarmaţi s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă, autorităţile kosovare denunţând "crima organizată susţinută de responsabili de la Belgrad", în timp ce Serbia a acuzat Pristina de "minciuni", relatează France Presse.
Un grup de aproximativ 30 de bărbaţi "puternic înarmaţi" a deschis focul asupra poliţiei kosovare într-un sat din nordul Kosovo duminică dimineaţa devreme, ucigând un poliţist, iar apoi au luat cu asalt o mănăstire ortodoxă sârbă din apropiere, prima recrudescenţă majoră a violenţelor din luna mai, au declarat oficialii kosovari, notează Reuters.
"Sunt implicaţi cel puţin 30 de profesionişti, soldaţi sau poliţişti înarmaţi, încercuiţi în prezent de forţele noastre de poliţie şi cărora le cer să se predea", a declarat la amiază premierul kosovar Albin Kurti, înainte de a arăta jurnaliştilor imagini cu oameni înarmaţi şi vehicule militare în curtea unei mănăstiri prezentate ca fiind cea din Banjska.
"Aceştia nu sunt civili", a afirmat el, "ci profesionişti, poliţişti sau militari, care se află în interiorul unei mănăstiri",unde sunt şi pelerini, potrivit eparhiei.
În interiorul lăcaşului s-ar afla - conform unui comunicat al conducerii mănăstirii - "un grup de pelerini veniţi de la Novi Sad (oraş în Serbia) cu un preot". Pentru securitatea lor, ei s-au închis în interior, după ce bărbaţi mascaţi "au luat cu asalt mănăstirea de la Banjska, forţând poarta lăcaşului cu un vehicul blindat".
Un responsabil al poliţiei locale a afirmat că schimbul de focuri continuă:" Ei trag asupra noastră şi noi ripostăm".
Ministrul de interne kosovar, Xhelal Svecla, a confirmat că grupul înarmat format din peste 30 de persoane care a atacat astăzi poliţia kosovară în nordul Kosovo, omorând un agent de poliţie, se află în curtea mănăstirii ortodoxe sârbe din Banjske (districtul Zvecani) şi că luptele continuă, notează EFE.
Un polițist ucis în timpul unei patrule în apropierea frontierei cu Serbia
Incidentul s-a declanşat duminică dimineaţa când un poliţist a fost ucis în timp ce patrula în apropierea frontierei cu Serbia. El se afla lângă un drum semnalat ca fiind blocat, când unitatea sa "a fost atacată din diferite poziţii cu arme grele, în special cu grenade", potrivit poliţiei. Unul dintre colegii săi a fost rănit.
În acelaşi timp, poliţia kosovară declară - într-un comunicat- că cel puţin unul dintre atacatori a fost ucis, fără a descrie circumstanţele, şi a adăugat că punctele de trecere a frontierei de la Jarinje şi Brnjak cu Serbia au fost închise ca măsură de precauţie, potrivit EFE.
Albin Kurti a denunţat imediat un "atac criminal şi terorist" şi a acuzat "responsabili de la Belgrad" că ar oferi sprijin logistic şi financiar "crimei organizate".
"Este un atac împotriva Kosovo", a declarat şi preşedinta kosovară Vjosa Osmani. "Aceste atacuri dovedesc, dacă era încă nevoie, puterea destabilizatoare a bandelor criminale organizate de Serbia, care destabilizează Kosovo şi regiunea de mai mult timp", a indicat ea într-un comunicat.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat, la rândul său, că va face o declaraţie în cursul după-amiezii pentru a "demonta toate minciunile şi teorii ale complotului emise de Albin Kurti, care nu creează decât haos şi infern" în Kosovo.
UE condamnă violențele
Uniunea Europeană a condamnat printr-un mesaj pe X (fosta reţea Twitter), emis de şeful diplomaţiei, Josep Borrell, "oribilul atac împotriva ofiţerilor de poliţie la Banjska, în nordul Kosovo. Cei responsabili vor trebui judecaţi".
Şefa misiunii ONU în Kosovo, Caroline Ziadeh, şi-a exprimat tristeţea profundă în legătură cu pierderea vieţii poliţistului şi a condamnat incidentul în termenii cei mai fermi.
După un conflict la sfârşitul anilor'90, soldat cu 13.000 de morţi, în majoritate kosovari albanezi, relaţiile între cele două părţi trec din criză în criză.
Serbia, susţinută în special de aliaţii săi Rusia şi China, refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii, a cărei populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în majoritate de origine albaneză, cuprinde o comunitate sârbă de circa 120.000 de persoane, în special în nordul Kosovo.