Vara pare că se întoarce în sudul Franței, unde vor fi aproape 30 de grade în această săptămână. Valul de căldură a venit din nord-vestul Africii și va influența temperaturile din toată Europa de vest până in Marea Britanie, spun specialiștii.
Recorduri de temperatură în acest an
Franța a avut parte de săptămâni de vreme caldă în octombrie și în deceniile anterioare, dar meteorologii spun că maximele din acest an au fost extreme. Chiar dacă localnicii apreciază această toamnă blândă, mai ales că nu mai trebuie să pornească sistemele de încălzire, aceștia recunosc că temperaturile sunt neobișnuite pentru luna octombrie.
„Nu este normal, în această perioadă a anului, ar trebui să avem deja îngheț, păsările nu au început migrația. Planeta este în pericol,” a declarat un bărbat care locuiește în Franța.
Mai multe orașe franceze au înregistrat recorduri de temperatură în acest an. În Toulouse, malurile unor râuri au porțiuni întregi vizibile, deși ar trebui să fie acoperite de apă.
„Ceea ce este impresionant este că anul acesta am reușit să mergem pe râul Garona pe 10 iulie, 10 august, 10 septembrie și acum pe 10 octombrie. Așadar, avem patru luni în care acest râu a avut un debit foarte scăzut,” a explicat Jean-Michel Fabre, Președintele Sindicatului de Studiu și Dezvoltare din Garona.
46 de valuri de căldură
Franța a avut 46 de valuri de căldură din 1947 până în prezent. În orașul Bordeaux, vremea caldă, deși plăcută, provoacă îngrijorare.
„Este îngrijorător, dar, în același timp, nu cred că ar trebui să legăm întotdeauna totul de încălzirea globală. Am văzut asta în această vară, cu o foarte multă secetă, ceea ce a fost foarte îngrijorător. Vom vedea în următorii ani, dacă într-o zi, pe 25 decembrie, se va ajunge la această temperatură, atunci va fi într-adevăr îngrijorător,” a declarat o femeie care locuiește în Franța.
O masă de aer excepțional de cald din nord-vestul Africii ar fi cauza căldurii care va cuprinde toată Europa de vest până în Marea Britanie. Serviciul meteorologic din Franța spune că temperaturile actuale sunt cu aproximativ 7-10 grade mai ridicate decât media perioadei.