În cinci țări europene, tinerii care au mai puțin de 18 ani vor putea vota în alegerile pentru Parlamentul European, de luna viitoare.
Sunt state care au modificat legislația electorală în ultimii ani, dar care tot nu reușesc să-i convingă pe tineri să voteze.
În Austria, Belgia, Germania și Malta, vârsta de la care se poate vota este 16 ani. În Grecia, tinerii pot vota când împlinesc 17 ani.
Rata celor care merg însă la urne este scăzută
În 2019, în multe țări europene, printre care și Franta, trei pătrimi dintre tinerii de până în 25 de ani nu au mers la vot.
Rareș Voicu este român și deține o funcție în consiliul de administrație al Forumului European de Tineret.
El încearcă să-i convigă pe tineri să participle la scrutinul care va avea loc peste aproximativ o săptămână.
”Este important să ne amintim că atunci când ai 16 sau 17 ani, ai dreptul de a lua decizii în ceea ce privește sănătatea, ai obligația de a plăti taxe dacă ești angajat.
O parte din eforturile pe care le facem sunt pentru a cere ca drepturile democratice ale tinerilor să corespundă cu responsabilitățile pe care le au.”, a declarat Rareș Voicu.
Tinerii care vor să aducă o schimbare pot chiar candida pentru funcții în instituțiile europene. Pentru a deveni membru al Parlamentul European, limita de vârstă este de 18 ani.
Kira Marie Peter-Hansen, o politiciană din Danemarca, a devenit europarlamentar la 21 de ani.
În alegerile care vor avea loc între 6 și 9 iunie vor fi aleși 720 de europarlamentari, cu 15 în plus față de scrutinul precedent.