Țările NATO își cresc bugetele de apărare pe fondul războiului din Ucraina și al amenințărilor de securitate pentru Europa. 23 de state dintre cele 32 care fac parte din alianță au atins deja ținta de cheltuieli de doi la sută din PIB pentru armată. Anunțul a fost făcut de șeful alianței, Jens Stoltenberg, în timpul unei întrevederi cu președintele Statelor Unite, Joe Biden.
Este o creștere importantă a bugetelor față de anul 2021, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, când doar șase state îndeplineau acest obiectiv. Printre statele care alocă peste 2 la sută din PIB pentru apărare este și România. Lider în Europa este Polonia, cu cheltuieli de peste patru la sută.
Jens Stoltenberg, secretar general NATO: ”Datele arată că, din Europa până în Canada, aliații NATO vor crește anul acesta cheltuielile pentru apărare cu 18%. Aceasta este cea mai mare creștere din ultimele decenii. Iar 23 de aliați vor cheltui 2% din PIB sau mai mult pentru apărare în acest an. Acest număr este de peste două ori mai mare decât în urmă cu patru ani și demonstrează că aliații europeni și Canada își asumă cu adevărat partea lor de responsabilitate comună pentru a ne proteja pe toți cei din alianța NATO.”
SUA, cel mai mare aport la bugetul NATO
Președintele SUA, țară cu cel mai mare aport la bugetul NATO, consideră anunțul drept unul foarte important.
Joe Biden, președintele SUA: ”NATO a fost fondată în urmă cu 75 de ani și încă mai există. Cred că lecțiile pe care le-am învățat atunci, despre cum să stăm împreună pentru a descuraja o agresiune, au avut efecte. Și am făcut ca, sub conducerea dumneavoastră, NATO să fie mai mare, mai puternică și mai unită decât a fost vreodată.”
Discuțiile dintre liderul de la Casa Albă și șeful NATO au avut loc cu puțin timp înaintea summitului din luna iulie. Șe așteaptă ca atunci țările aliate să anunțe noi măsuri de susținere a Ucrainei. De asemenea, urmează să se decidă și candidatura noului secretar general al alianței.